Kotleciki z kaszy z sosem grzybowym

Agata
Obiad
15.01.2020 8:16
Kotleciki z kaszy z sosem grzybowym

Kotleciki grzybowe z kaszy z sosem grzybowym Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania Składniki: 1 szklanka suchej kaszy jęczmiennej 30 g suszonych podgrzybków 1 duża cebula 1 łyżeczka masła do smażenia 2 łyżki siekanej natki sól pieprz porządna szczypta gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczka granulowanego czosnku 1/2 łyżeczki czerwonej papryki sól pieprz 3 łyżki tartej bułki 1 jajko oliwa z oliwek Sos grzybowy: wywar z ugotowanych suszonych grzybów 200 ml gęstej śmietany 18% 1 czerwona posiekana cebula 500 g małych podgrzybków sól pieprz 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku świeży tymianek Wykonanie: Kotleciki z kaszy z sosem grzybowym to jedna z wielu możliwości na ich wykorzystanie na naszym stole. Na małym ogniu doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 20 minut bez przykrycia, raz na jakiś czas mieszając, aby sos się nie przypalił. Układamy je na papierze do pieczenia na blaszce i pieczemy przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W misce mieszamy ugotowaną kaszę, przesmażone grzyby wraz z cebulą, natkę, jajko, bułkę tartą i wszystkie przyprawy. W międzyczasie gotujemy kaszę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Aby nieco odchudzić danie, kotletów nie smażyłam na tłuszczu, tylko po prostu upiekłam je w piekarniku. Następnie gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Do garnka wlewamy wywar z gotowanych grzybów, dodajemy śmietanę, cebulę i wrzucamy podgrzybki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2020/01/kotleciki-z-kaszy-z-sosem-grzybowym.html