Składniki na 2 - 3 osoby: 7 sporych ziemniaków 4-6 plastrów schabu lub sznycli z indyka 1 duża marchew 1/2 korzenia pietruszki (jeśli nie lubimy pieczonej, nie musimy jej dawać) 1 nieduża cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki majonezu sól, pieprz przyprawa do pieczonych ziemniaków np. Prymat oliwa lub olej 1. 3. Przekładamy warzywa do formy w której będą się piekły, polewamy oliwą lub olejem, obsypujemy przyprawami (sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków) i mieszamy tak aby każde warzywo się oblepiło przyprawami. To zapiekanka idealna na weekendowy niedzielny obiad, bez długiego stania w kuchni, bez nudnych schabowych za to z większą ilością czasu dla siebie i rodziny. Taki obiad można powiedzieć robi się sam, a warzywa czy mięso jakie tam damy zależą tylko od naszych kulinarnych upodobań. Jeśli mamy schab to wcześniej namaczamy go w mleku z cebulą, następnie wycieramy i smarujemy grubo majonezem.