Liczba porcji: 2 Szybka shakshuka z jarmużu i cieciorki to oczywiście pomysł dość daleki od oryginalnego przepisu, stanowiącego kamień węgielny kuchni orientalnej, a składającego się z cebuli, papryki, pomidorów i jajek uduszonych w sosie z tych warzyw. Spróbuj naszego przepisu na klasyczną shakshukę, ale zrobioną na skróty, albo shakshukę z ryżu z kalafiora. Szybka shakshuka z jarmużu i cieciorki jest daniem faktycznie szybki i bardzo mało kłopotliwym w przygotowaniu, bo większość roboty bierze na siebie piekarnik. Krok 3 Po 10 minutach pieczenia cieciorki wyjmij ją z piekarnika i przykryj kołderką z jarmużu. Opakowanie jarmużu 200 g Puszka cieciorki 400 ml 1 łyżka masła 2 łyżki oleju 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki Rozgrzej na patelni łyżkę masła, kiedy się zapieni, wysyp na patelnię cieciorkę i jarmuż. Nasza szybka shakshuka jest inna, jajka nie pływają w sosie, ale też jest pyszna i zdrowa. Krok 2 W międzyczasie umyj jarmuż porwij na mniejsze kawałki. Dwie rzeczy są fajne w tym daniu: chrupiąca, pieczona cieciorka, za którą przepadamy i często przygotowujemy jako zakąskę, albo zagryzkę do oglądania filmów. Wysyp cieciorkę na sito, przepłucz w wodzie. Danie możesz zrobić z dowolnych warzyw, jakie masz pod ręką. Krok 4 Wyjmij warzywa z piekarnika. Smaż na wolnym ogniu aż żółtka się zetną. Jeśli nie zdarzyło ci się jeszcze ich zrobić, to upiecz jarmuż koniecznie. Druga rzecz to chrupiące czipsy z jarmużu. Wstaw do piekarnika na 10 minut. Obserwuj jarmuż, czy nie zaczyna się za mocno przypalać. Polej łyżką oleju, przypraw łyżeczką słodkiej papryki, szczyptą kuminu i pieprzy kajeńskiego.