Szybkie Pierożki Do Barszczu Z Matrycy

Iwona
Boże Narodzenie
19.12.2023 19:27
Szybkie Pierożki Do Barszczu Z Matrycy

Przepis prosty i tak naprawdę ułatwiający życie, nie żartuje...odkąd zakupiłam tą matrycę, małe pierożki czy też uszka bo też je tak nazywam robię tylko na niej.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://gotowanietoproste.blogspot.com/2023/12/szybkie-pierozki-do-barszczu-z-matrycy.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Szybkie Pierożki Do Barszczu Z Matrycy

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 45 min
  • Szacunkowy koszt: 15 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 350 kcal
  • Tłuszcze: 10 g
  • Węglowodany: 55 g
  • Białko: 15 g

Składniki

  • 500 g mąki
  • 200 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 200 g mięsa z udek kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

Chcesz zaskoczyć swoich bliskich czymś niebanalnym na świątecznym stole? Spróbuj naszego przepisu na szybkie pierożki do barszczu z matrycy! Dzięki temu przepisowi, tradycyjny wigilijny barszcz zyska nowy, niepowtarzalny smak. Te małe, domowe pierożki idealnie komponują się z intensywnym smakiem barszczu, dodając mu wyrafinowanej głębi. Przygotowanie ich jest niezwykle proste, a efekt końcowy z pewnością zadowoli każde podniebienie. Dochodzą do tego korzyści zdrowotne - domowy farsz z kurczaka to źródło białka, a w połączeniu z mąką pełnoziarnistą pierożki stanowią wartościowy, sycący dodatek do zupy. Przepis jest łatwo skalowalny, dzięki czemu bez problemu przygotujesz pierożki zarówno na małą, rodinną kolację, jak i na wielkie, świąteczne przyjęcie. Czas przygotowania to niecała godzina, a dzięki jasnym instrukcjom, poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Zapraszamy do wypróbowania przepisu!

  • Wykonaj ciasto: Wsyp wszystkie składniki do miski. Wyrabiaj, dodając stopniowo ciepłą wodę, aż uzyskasz elastyczne ciasto.
  • Przygotuj farsz: Mięso z udek kurczaka zmiel razem z cebulą i czosnkiem. Na patelni rozgrzej masło i smaż farsz, aż do zrumienienia. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Podziel ciasto na równą liczbę części. Rozwałkuj każdą z nich na cienki placek o średnicy ok. 4-5 cm.
  • Na każdym placku nałóż łyżeczkę farszu. Złóż w pół i zlepij brzegi, tworząc pierożki.
  • W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Wrzuć pierożki i gotuj, aż wypłyną na powierzchnię.
  • Podawaj pierożki z matrycy w intensywnym, czerwonym barszczu. Smacznego!