Polecane przepisy: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – bułeczki jogurtowe – chleb z garnka – bagietki – kajzerki –chleb pszenny na zakwasie – focaccia z rozmarynem – paluszki chlebowe grissini – cebularze FOCCACIA Przygotowanie: 18-20 h Składniki ciasto: – 600 g mąki pszennej (typ 650 a najlepiej typ 750 czyli mąka chlebowa) – 480 ml ciepłej wody – 2 łyżeczki cukru – 2 łyżeczki suchych drożdży lub około 18 g świeżych – 60 ml oliwy z oliwek – 1 łyżeczka soli – 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia + dodatkowa do wysmarowania blachy – grubo mielona sól, około 1 czubata łyżka – do ozdoby: świeże lub suszone zioła, pomidorki, czerwona cebula, papryka, oliwki czarne lub zielone, inne PRZYGOTOWANIE: ŚWIEŻE DROŻDŻE: Zdecydowanie częściej spotykałam takąfocaccią odrobinę grubszą, pięknie wyrośniętą w środku, koniecznie podaną z dodatkiem najwyższej jakości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Przykryj misę z ciastem filią spożywczą i odstaw na 2-3 h aż wyrośnie i podwoi swoją objętość. Focaccię piecz przez 20-23 minuty po czym wyjmij z piekarnika i możesz podawać od razu lub po ostygnięciu. Przygotuj dość sporą prostokątną blachę, możesz użyć do tego blachy trochę mniejszej niż ta standardowa z piekarnika, ważne aby zmieściła się do lodówki. Przełóż ciasto na blachę i zwilżonymi dłońmi palcami wgnieć ciasto na całą blachę, tak aby było równomiernie rozłożone. Zioła możesz posiekać i połączyć z oliwą lub stworzyć piękny foccacowy obraz taki jak mój. Pod koniec wyrastania nastaw piekarnik i rozgrzej go do temperatury 230 st C. Focaccię nasmaruj oliwą z oliwek i ozdabiaj dowolnie. Tak przygotowane ciasto przykryj filią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 1 h do 24 h. Najlepsze efekty otrzymasz po 12-24 h, dlatego warto zrobić ten proces przez noc a pieczenie focacci rano lub w południe. Kup jedyny taki e-book z 100 super przepisami na kolacje. e-book Kolacje, przepisy do 40 minut Kup teraz Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne.