Poza tym takie ciacho to świetny pomysł na wykorzystanie białek, które zostają po innych wypiekach, np. pączkach czy faworkach. 4 białka 3/4 szklanki cukru 100 ml oleju 100 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego 1 budyń czekoladowy bez cukru (40 g) 3 łyżki kakao 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Wychodzi mocno czekoladowe, wilgotne i nie za słodkie - jeśli lubicie naprawdę słodkie ciasta to polecam dodać więcej cukru i/lub budyń z cukrem, a polewę zrobić z mlecznej czekolady. W osobnej misce mieszamy ze sobą składniki suche: mąkę pszenną przesianą przez sito z kakao, proszkiem budyniowym oraz proszkiem do pieczenia. Ciasto czekoladowe typu murzynek, przygotowane na samych białkach oraz mleku zagęszczonym niesłodzonym, z dodatkiem czekoladowego proszku budyniowego. Jest naprawdę pyszne i myślę, że fani ciast czekoladowych będą zadowoleni :) Dużym plusem jest też prostota i szybkość wykonania - potrzebujemy zaledwie 15 minut i ciasto ląduje w piekarniku. Następnie porcjami dodajemy cukier i miksujemy, aż cukier rozpuści się, a piana stanie się lśniąca. Czekamy, aż czekolada roztopi się pod wpływem pary wodnej, a następnie mieszamy do połączenia składników.