PIECZONE GNIAZDA Z DORSZA Z CHRUPIĄCYMI WARZYWAMI

Kasia
Obiad
15.02.2021 12:56
PIECZONE GNIAZDA Z DORSZA Z CHRUPIĄCYMI WARZYWAMI

porcja na 2 osoby Składniki: 300 g filetu z dorsza 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 1 łyżka oleju 1 liść pora (zielony) płat ciasta francuskiego połowa serka typu philadelphia pół dużej cukinii sól i pieprz do smaku dodatkowo ćwiartki cytryny do skropienia Przygotowanie: Dwa filety przetnij wzdłuż tak aby powstały 4 długie kawałki. Z powodu zwiększającego się popytu na białe ryby połowy tych ryb muszą być ściśle kontrolowane, aby ich zasoby pozostały w równowadze. Następnie na rozgrzanej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy marchewkę z pietruszką przez minutę, tak aby lekko zmiękła, ale nie straciła jędrności. Okładamy plastry cukinii na górnej krawędzi ciasta, jedną obok drugiej, tak aby lekko na siebie nachodziły. Do najbardziej znanych zalicza się dorsz atlantycki, dorsz czarny, mintaj, morszczuk, miruna, plamiak oraz ryby płaskie takie jak halibut, sola, turbot, storina oraz gładzica. Mają niską zawartość tłuszczu, są doskonałym źródłem białka oraz mają witaminy A, D z grupy B, selen, wapń, fosfor oraz kwasy omega -3 i omega-6. Dzisiejszy przepis powstał ze współpracy z MSC organizacja, którą znam nie od dziś i dzięki nim, ja wybieram mądrzę kupując ryby i nie tylko. Dzisiejsza propozycja obiadowa jest lekka i świetnie nadaje się na romantyczną kolację lub obiad. Dzisiejsza propozycja obiadowa jest lekka i świetnie nadaje się na romantyczną kolację lub obiad. Chude ryby są podstawą wielu diet sportowych, diet osób z chorobami krążenia, diet niskokalorycznych, a także wszystkich dbających o zdrowie. Zawijamy filety w gniazdka i związujemy porem jak wstążką, tak aby wyglądały jak gniazda. Kupuj mądrze i wybieraj odpowiedzialnie ryby na sklepowej półce czy chłodziarce z niebieskim certyfikatem MSCPolska Marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój na bardzo cienkie paski (zapałki) długość ok 4 cm. Zaglądajcie na mój -> Instagram <- tam znajdziecie dużo inspiracji nie tylko kulinarnych Wkładamy je do miski i zalewamy wrzątkiem, tak aby por był bardzo elastyczny.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niezlymlynek.blogspot.com/2021/02/pieczone-gniazda-z-dorsza-z-chrupiacymi.html

Niezły Młynek

Kasia