Zapiekanka warzywna z kiełbaskami to błyskawiczne danie, które można przygotować z naprędce z tego co masz akurat pod ręką. Zapiekanka warzywna z kiełbaskami bardzo dobrze smakuje z surówką z kapusty. Składniki: 4 frankfurterki 1 puszka cieciorki (400 ml) 6 małych ziemniaków Garść brukselek 1 łyżka oleju 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka oregano Sos 2 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy Dijon lub Sarepskiej Sok z połowy cytryny 2 łyżki oleju Przygotowanie: Nasza zapiekanka warzywna z kiełbaskami powstała z ziemniaków, cieciorki, brukselki i szpinaku. Zapiekanka warzywna z kiełbaskami to danie, które możesz zrobić w 20-25 minut. Liczba porcji: 2 duże Nie masz pomysłu co zrobić na obiad, albo nie masz czasu, czy ochoty na pichcenie, a głód jest? Składa się z dwóch rodzajów musztardy, soku z cytryny i oleju. Wyjmij z piekarnika, przemieszaj, wstaw z powrotem. Polej nim warzywa zaraz po wyjęciu z piekarnika, kiedy są jeszcze gorące, wtedy danie całe przeniknie aromatem sosu. Zapiekanka warzywna z kiełbaskami to rzecz, której w tym momencie potrzebujesz. Zobacz podobny, szybki przepis na zapiekankę z frankfurterkami i sosem jogurtowym. U nas jest to częste danie typu emergency – pogotowie kulinarne, ratujące przed zapchaniem się kanapkami w zastępstwie obiadu. Przełóż do misy musztardę francuską i sarepską, dodaj sok z cytryny. Musisz zapiekać ją w wysokiej temperaturze: najpierw 230 stopni, potem 250 stopni. Krok 4 Wyjmij zapiekankę z piekarnika. Ty możesz wykorzystać marchewkę, selera, bataty, kapustę i każde warzywo jakie tam masz – choćby rzodkiewkę. Piecz 10 minut w temperaturze 230 stopni. Dość ważnym składnikiem jest kiełbasa (frankfurterki, kabanosy, chorizo, toruńska itd.), która aromatyzuje danie.