WALENTYNKOWY TORT TRUSKAWKOWY

Magdalena
Ciasta
13.02.2018 23:49
WALENTYNKOWY TORT TRUSKAWKOWY

Do ubitej piany dodajemy mąkę z proszkiem na przemian z olejem, cały czas mieszamy aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Wykonanie masy i musu truskawkowego: Zamrożone truskawki -całą ilość- 500 g (masa + mus) wrzucamy do garnka, wsypujemy 1/2 szklanki cukru pudru i gotujemy na małym ogniu, aż truskawki całkowicie rozmiękną. Mus truskawkowy dzielimy na dwie części: ok. 3/5 musu dodamy do masy a ok. 2/5 musu użyjemy do przełożenia biszkoptu. Mus przykrywamy trzecim krążkiem biszkoptowym, który nasączamy ponczem i wykładamy na niego ok. 1/3 masy śmietanowo-serowej. Przykrywamy go drugim krążkiem, na który wykładamy całą ilość odłożonego musu truskawkowego, lekko tężejącego. Wykonanie tortu: Biszkopt kroimy na 4 krążki, staramy się, aby były mniej więcej równej grubości ( mnie się to nie udało:)) Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 35 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Następnie dokładnie je blendujemy. Żelatynę-całą ilość- 5 łyżeczek-zalewamy małą ilością wody, aby napęczniała, a następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Biszkoptowy krążek nasączamy ponczem i wykładamy na nim ok. 1/3 masy. II-część: mieszamy łyżką drewnianą W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia. Rozsmarowujemy ją na wierzchu i na bokach tortu. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kuchniamagdaleny.pl/2018/02/walentynkowy-tort-truskawkowy.html