Sporo ciekawych pomysłów na zupę Tom Yum znajdziecie na stronie thespruceeats.com Składniki: Litr bulionu z domowej kostki 12 krewetek najlepiej surowych 1 łyżeczka czosnku granulowanego Łyżeczka drobno posiekanego imbiru 1/2 papryczki chili Starta skórki z limonki 2 plasterki limonki plus łyżeczka, dwie soku do smaku 2 marchewki Garść pomidorków koktajlowych 1/2 szklanki mleczka kokosowego 4 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki sosu rybnego (opcjonalnie) 1 łyżeczka masła Ponieważ zupa nie jest gotowana, a zalewana wrzątkiem, jak każda klasyczna zupka błyskawiczna, dlatego użyliśmy w przepisie zastępników składników z oryginalnych przepisów, żeby mogły uwolnić aromat w kontakcie z gorąca wodą. Układaj składniki w słoiku: do każdego wlej na dno kilka łyźek mleka kokosowego, 2 łyżki sosu sojowego, odrobinę sosu rybnego, dalej włóż rukolę, makaron, krewetki, imbir, marchew, pomidorki, chili, plasterek limonki i posiekane świeże zioła. I tak, zamiast trawy cytrynowej w zupie znalazła się limonka w plastrach, liście kaffir zastąpiła otarta skórka z limonki, a kapustę pak choy delikatna rukola. Dzisiaj mamy dla Was naszą wariację na temat zupki chińskiej zrobionej wyłącznie z naturalnych składników na bazie domowej kostki rosołowej też bez grama chemii. Krok 1 Zagotuj litr wody w garnku, posól i ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Marchew pokrój w cienkie plasterki lub przy pomocy spiralizatora w długie paski. To popularna i znana tajska zupa Tom Yum, tyle że w wersji błyskawicznej, ze słoika, idealna na lancz do pracy. Posiekaj w plasterki chili a imbir w zapałkę. Zetrzyj skórkę z limonki i odkrój z niej dwa plasterki. Smaż 2 minuty z jednej strony i minutę z drugiej. Naszym zdaniem wyszła świetna, słodko-kwaśna i pożywna zupa, zrobiona w kilka chwil. Krok 2 W międzyczasie przygotuj kostki rosołowe. Chińska zupka domowego wyrobu, bez gotowania, gotowa w 15 minut.