Tortilla z pastą jajeczną – pyszny pomysł na śniadanie lub imprezę

Milena
Przekąski
13.02.2021 13:24
Tortilla z pastą jajeczną – pyszny pomysł na śniadanie lub imprezę

Składniki na tortillę z pastą jajeczną: Placki (8 sztuk o średnicy 21 cm): 300 g mąki pszennej tortowej 140 ml gorącej wody łyżka oleju płaska łyżeczka soli Pasta: 5 jajek 150 g sera żółtego 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy sól, pieprz Po tym czasie dzielimy je na 8 kulek i każdą z nich rozwałkowujemy na koło o średnicy około 21 cm. Tortilla z pastą jajeczną i kiełkami rzodkiewki to pyszna przekąska idealna na śniadanie czy w formie pokrojonych rollsów jako przystawka na imprezie. Po tym czasie wyjmujemy je z lodówki i kroimy na kawałki, po około 5 cm lub zależnie od upodobań. Takich tortilli można również nie kroić na kawałki i wziąć ze sobą do pracy, szkoły czy na wycieczkę. Tortille zwijamy ciasno w rulon, następnie zawijamy je w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na około godzinę. Tortille najlepiej zawijać od razu po przygotowaniu, natomiast jeśli planujemy je zawinąć po kilku godzinach to najlepiej po smażeniu włożyć je do woreczka strunowego, zachowają wtedy elastyczność. Placki smażymy na rozgrzanej suchej patelni po około 1,5 minuty z każdej strony. Tym razem placki zrobiłam sama, gdyż nie mogłam w żadnym sklepie znaleźć takich o dobrym składzie i wyszły bardzo smaczne, lepsze od gotowych. Gotowe placki układamy w stosik na talerzu, który nakrywamy miską czy pokrywką.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://e-przepisykulinarne.pl/2021/02/tortilla-z-pasta-jajeczna-pyszny-pomysl-na-sniadanie-lub-impreze/