Tatar ze śledzia z korniszonami

Agata
Przekąski
12.02.2021 10:41
Tatar ze śledzia z korniszonami

Tatar ze śledzia z korniszonami Czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania Składniki: 3 tuszki świeżego śledzia 1/2 małej czerwonej cebuli 5 korniszonów 2 jajka ugotowane na twardo 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki oleju sok z cytryny sól pieprz ziarenka granatu świeży koperek Marynata do śledzi: 2/3 szklanki wody 1/3 szklanki octu 2 łyżeczki soli 2 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego Wykonanie: W maju popularne matiasy, czyli młode ryby przed pierwszym tarłem, od lipca do września – śledzie tłuste i słone z mleczną ikrą, a od października – najchudsze ryby. Wartości odżywcze śledzia Śledzie zaliczamy do ryb tłustych, nie są jednak bardzo kaloryczne – w 100 g są tylko 162 kcal. W naszych domach króluje nie tylko na wigilijnych stołach lub w dni postne. Zajadamy się śledziami również na co dzień, statystycznie na osobę spożywamy rocznie ponad 2 kg. W zależności od sezonu limity połowu bywają podnoszone lub zmniejszane, na niektórych łowiskach wprowadza się całkowity zakaz. Wprawdzie mój tatar ze śledzia z korniszonami nie jest wędzony, tylko solony, ale zapewniam Was, że pysznie smakuje i będzie wspaniałą przekąską. Śledzie to ryby pelagiczne, zamieszkują w morzu strefę z dala od dna morskiego oraz brzegów. W 2018 roku flota polska w sumie złowiła rekordowe około 50 tys. ton. Tatar ze śledzia z korniszonami Śledź - najpopularniejsza ryba w Polsce Śledzie są również bogatym źródłem witamin z grupy B oraz składników mineralnych – potasu, żelaza, jodu, cynku, fosforu i miedzi. Zainteresowanym podaję przepis: uwędzonemu śledziowi obciąć głowę, rozciąć wzdłuż, ułożyć w płaskim naczyniu, zalać whisky, zapalić, jeść, gdy zgasną płomienie, zagryzając pieczywem własnego wypieku i zapijając piwem. Przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 dni. W kubeczku mieszamy sok z cytryny, olej, pieprz, sól, koperek i musztardę. Mogą więc je jeść osoby, które dbają o linię, bo obecne w tych rybach składniki pomagają spalać tłuszcz i ułatwiają przemianę materii. Dlatego dziś w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie przygotowałam dla Was smakowite danie, które idealnie będzie pasowało zarówno do pierwszego, jaki i drugiego święta. Gdyby śledzi nie było tak dużo i nie były takie tanie, byłyby uważane za rarytas większy niż kawior czy homary – mawiał Bismarck. Sezon na śledzia Śledzie łowi się prawie przez cały rok.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2021/02/tatar-ze-sledzia-z-korniszonami.html