Kurczak piccata - szybki przepis

Agnieszka
Obiad
12.02.2021 7:25
Kurczak piccata - szybki przepis

Składniki: 2 piersi z kurczaka 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej lub uniwersalnej 4 łyżki tartego parmezanu (opcjonalnie) 4 łyżki masła 4 łyżki oleju ½ szklanki bulionu lub wina Sok z połowy cytryny 3 łyżki kaparów Musi się roztopić, a potem lekko zbrązowieć, co pozwoli wydobyć z niego cały smak, i na samym końcu – 2 zimne łyżki masła rozprowadzone w sosie sprawią, że stanie się delikatny, muślinowy. Kurczak piccata to na pozór zwykły sznycel, a tak naprawdę to danie z mega powerem smakowym, które spokojnie możesz podać na co dzień i od święta. Kurczak piccata zrobiliśmy na podstawie przepisu z Simplyrecipes.com Kurczaka piccata możesz podać z makaronem, ryżem, kaszą. Kurczak piccata zanurzony w jest w maślanym sosie, z dodatkiem cytryny i kaparów, a więc generalnie powinien być kwaśny. Masło dodajemy na dwa razy: 2 łyżki na początku razem z olejem. Z winem jest bardziej lekki, ale jeśli go używasz ostrożnie dodawaj soku z cytryny, żeby sos nie był zbyt kwaśny. Jeśli dziwi cię skład sosu – kapary, cytryna – to zwróć uwagę, że na sznycle, schabowe panierowane kładzie się plaster cytryny, żeby po wyciśnięciu, sok zmiękczył skorupkę panierki. Panierka mięknie pod wpływem kontaktu z sosem, ale nie nasiąka nim jak gąbka, lecz chłonie sam smak w nim zawarty. Kotlety smażymy na dość głębokim tłuszczu, składającym się z oleju i masła. Rozgrzej na patelni 4 łyżki oleju i dwie łyżki masła. Łatwe Liczba porcji: 2 Jest coś takiego w kuchni włoskiej, że proste jedzenie zamienia w magię. Masła idzie do przepisu dość dużo – 4 łyżki, ale dzięki temu sos jest aksamitny i kremowy. Wtedy dodaj 2 łyżki zimnego masła rozmieszaj z sosem. Smaż na średnim ogniu po 3 minuty z każdej strony. Sam sos to w ogóle temat na rozprawę naukową. Zdejmij z patelni na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym Wlej na patelnię pół szklanki rosołu lub wina, zeskrob szpatułką kawałki kotletów jakie przywarły do dna. W przypadku każdej mąki możesz dodać parmezan, ale nie musisz, chociaż ser super aromatyzuje panierkę. I ostatnia uwaga: sos można zrobić na bazie bulionu, albo białego wytrawnego wina. Sznycle w mące ziemniaczanej wymagają jednak dłuższego smażenia, żeby panierka ładnie się zrumieniła. Poza tym kurczak piccata w takiej panierce jest bardziej chrupiący i smakowity.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niedzielnykucharz.pl/kurczak-piccata-szybki-przepis/