Łatwe ciasto waniliowe bez jajek (bez miksera i wagi)

Krzysztof
Ciasta
12.01.2015 23:30
Łatwe ciasto waniliowe bez jajek (bez miksera i wagi)

Przepis

Składniki na tortownicę 22-24 cm:

2 szklanki mąki

2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 1/2 budyniu waniliowego

1 szklanka cukru

1/2 szklanki oleju

2 łyżeczki aromatu waniliowego

1 szklanka zimnego mleka

1 1/2 łyżki octu winnego białego

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN

POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę, budyń i sodę oczyszczoną, dodajemy cukier. Wszystkie mokre składniki łączymy ze sobą i powoli wlewamy do suchych składników, mieszając. Gdy otrzymamy jednolitą masę bez grudek, przelewamy ją do natłuszczonej tortownicy (u mnie 23 cm) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut do tzw. 'suchego patyczka'. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Gotowe! :)

Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem, polać karmelem lub przekroić i przełożyć ulubionym kremem.