Przepis
Składniki na tortownicę 22-24 cm:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 1/2 budyniu waniliowego
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki aromatu waniliowego
1 szklanka zimnego mleka
1 1/2 łyżki octu winnego białego
CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę, budyń i sodę oczyszczoną, dodajemy cukier. Wszystkie mokre składniki łączymy ze sobą i powoli wlewamy do suchych składników, mieszając. Gdy otrzymamy jednolitą masę bez grudek, przelewamy ją do natłuszczonej tortownicy (u mnie 23 cm) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut do tzw. 'suchego patyczka'. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Gotowe! :)
Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem, polać karmelem lub przekroić i przełożyć ulubionym kremem.