Składniki
2 jogurtu naturalne po 200 ml każdy
500 g świeżych lub mrożonych truskawek
4 łyżki cukru
2 serki waniliowe 150 g
2 duże suche wafle
1/2 szklanki mleka
świeże truskawki do dekoracji
dowolna polewa, u mnie czekoladowa i owocowa
forma półokrągła, keksowa
Przepis
Truskawki myjemy i obieramy, przekładamy do naczynia, zasypujemy cukrem i blendujemy. Następnie dodajemy do nich jogurt i mieszamy.
W następnym pojemniku mieszamy jogurt z dwoma serkami.
Wafle polewamy mlekiem aby zmiękły, możemy to zrobić na desce do krojenia. Kiedy już są plastyczne wykładamy nimi formę keksową.
Nakładamy pierwszą warstwę jogurtowo - śmietankową, równo ją rozprowadzamy, na to mus z truskawek, przykrywamy wafelkami i wkładamy formę do zamrażarki najlepiej na całą noc.
Lody wyjmujemy z formy, polewamy sosami, dekorujemy truskawkami i kroimy. Smacznego.