Lody jogurtowo-truskawkowe

Ewelina
Ciasta
18.05.2015 7:36
Lody jogurtowo-truskawkowe

Składniki

2 jogurtu naturalne po 200 ml każdy

500 g świeżych lub mrożonych truskawek

4 łyżki cukru

2 serki waniliowe 150 g

2 duże suche wafle

1/2 szklanki mleka

świeże truskawki do dekoracji

dowolna polewa, u mnie czekoladowa i owocowa

forma półokrągła, keksowa

Przepis

Truskawki myjemy i obieramy, przekładamy do naczynia, zasypujemy cukrem i blendujemy. Następnie dodajemy do nich jogurt i mieszamy.

W następnym pojemniku mieszamy jogurt z dwoma serkami.

Wafle polewamy mlekiem aby zmiękły, możemy to zrobić na desce do krojenia. Kiedy już są plastyczne wykładamy nimi formę keksową.

Nakładamy pierwszą warstwę jogurtowo - śmietankową, równo ją rozprowadzamy, na to mus z truskawek, przykrywamy wafelkami i wkładamy formę do zamrażarki najlepiej na całą noc.

Lody wyjmujemy z formy, polewamy sosami, dekorujemy truskawkami i kroimy. Smacznego.