Składniki: 2 szklanki mąki (moja szklanka ma 230 ml) szczypta soli 2,5 łyżki cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko 2 żółtka 1 opakowanie serka mascarpone (250 g.) 1 łyżeczka octu Gotowe oponki smażyć na rozgrzanym oleju, po około 2 minuty z każdej strony. Dodatkowo: 1 litr oleju, do smażenia cukier puder do posypania oponek Wykonanie: Mąkę, sól, sodę i cukier wsypać do miski. Usmażone oponki wykładać na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z tłuszczu. Tuż przed Tłustym Czwartkiem, przychodzę z przepisem na szybkie oponki. Jeśli chcecie w Tłusty Czwartek przygotować coś samodzielnie, a nie macie zbyt wiele czasu, to ten przepis jest właśnie dla Was. Zrobione są na sodzie, więc nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie.