Jak zrobić przepiękną deskę serów?

Przekąski
13.01.2019 16:15
Jak zrobić przepiękną deskę serów?

Na mojej desce widzicie ser camembert klasyczny, ser roquefort – o bardzo intensywnym smaku, z dodatkiem zielonej pleśni, ser parmezan – przyjechał ze mną z Włoch jego dość spory kawałek, ser tak twardy jak parmezan najlepiej pokruszyć na mniejsze kawałki. Podaj je w małych miseczkach lub malutkich słoiczkach. – wytrawne dodatki – konfitura cebulowa, którą możecie zrobić sami z mojego przepisu, chutney mango lub chutney z pigwy, który też znajdziecie na blogu. Możesz użyć grissini ze sklepu lub wykorzystać mój przepis na grissini. – miód i konfitury – pasują do wielu gatunków serów, idealnie komponują się na przykład z serem kozim. Pozostałe dodatki najłatwiej podzielić na kategorie: – owoce – fantastycznienie nadają się do tego winogrona, zarówno jasne jak i ciemne, borówki, jeżyny, maliny, melon. – krakersy – idealne do deski serów. Ja lubię do klasycznej deski serów dodawać jeden lub 2 gatunki wędliny, czyli tak jak w tym przypadku szynkę serano lub inną dojrzewającą, oraz małe salami paprykowe o lekko pikantnym smaku. To najlepsza opcja na weekendowe spotkanie z przyjaciółmi czy rodziną, pyszna deska serów do której możecie dodać niezliczoną ilość serów, wędlin czy dodatków. Tym razem mam dla Was nie przepis, a garść porad jak przygotować idealną deskę serów, którą zachwycą się Wszyscy goście. SERY Najlepsza porada to taka, aby wybrać sery które się lubi. Następnie połóżcie wędliny, możecie to zrobić w jednym miejscu lub rozłożyć jeden gatunek sera czy wędliny na dwa przeciwległe końce. Na desce serów można podawać zarówno sery żółte jak i sery dojrzewające czy pleśniowe. Ostatni z serów jaki podałam to ser kozi twardy, idealnie różnicujący moją deskę serów. Do deski serów możesz podać tez pieczywo, z doświadczenia wiem, że są osoby które mogą o nie poprosić. Może to być wigilijna postna wersja lub wersja podobna do mojej, idealna na każde przyjęcie przed czy po Świętach. Polecam Ci krakersy z czarnuszką lub paprykowe, idealnie pasują do wyrazistych serów. Na początku ułóżcie sery, tak aby dość łatwo można je było kroić jeśli tego wymagają. - KSZTAŁT – układaj składniki na desce w kształt choinki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://nietylkopasta.pl/deska-serow-i-przekasek/