Profiterole z kremem waniliowym i czekoladą

Łukasz
Desery
08.02.2021 7:59
Profiterole z kremem waniliowym i czekoladą

Jedynymi z najlepszych są profiteroles à la crème diplomate, w których tradycyjny waniliowy krem pâtissière wzbogaca się o dodatek bitej śmietany, dzięki czemu wtłacza się w niego dużo powietrza, zyskując na delikatności, co sprawia, że wprost rozpływa się w ustach. Takie profiterole z kremem waniliowym smakują naprawdę obłędnie, a jeśli będziecie ubijać wszystko ręcznie trzepaczką, to od razu spalicie trochę kalorii, żeby móc zajadać się nimi bez wyrzutów sumienia. Profiterole w tym przepisie przygotowałem z ciasta parzonego z dodatkiem mleka, dzięki czemu są one subtelniejsze i smakują jeszcze lepiej. Ptysie zwykle nadziewa się rozpustnym kremem waniliowym lub bitą śmietaną i podaje z dużą ilością gęstego sosu czekoladowego. Jednak jeśli macie trochę więcej czasu, to polecam przygotować go od podstaw, bo ten trud zdecydowanie się opłaci.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.food2.pl/2021/02/profiterole-z-kremem-waniliowym-i-czekolada.html