biały lion

Ciasta
07.02.2021 12:58
biały lion

Przepis z bloga Moje Ciacho biszkopt: 5 jajek 3/4 szkl cukru 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 50 g białej czekolady krem: 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 200 g masła 2 żółtka masa orzechowa: 20 dkg orzechów włoskich 2 łyżki miodu 1/3 szkl cukru 1 łyżka masła dodatkowo: 1 op. masy kajmakowej (u mnie z Gostynia) 70 g ryżu dmuchanego biała czekolada Oddzielić białka od żółtek. Biszkopt przekroić na pół, skropić ponczem, na dolny placek, wyłożyć ryż z kajmakiem, na to masę budyniową (zostawić tak ok. 3 łyżek na wierzch biszkoptu). ...ciasto Biały Lion smakuje wyśmienicie; jak to z przekładanymi ciastami bywa smakuje najlepiej na drugi-trzeci dzień. W oryginale na wierzchu ciasto było posypane solonymi orzechami ja skarmelizowałam orzechy włoskie bo solonych nie lubię. Do białek dodać sól i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy. Przełożyć ciasto na blachę (24x26cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 35min w 160st. Gotujemy ok 5 minut na małym ogniu uważając żeby nam się nie przypaliły.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.mniam-mniam.com.pl/2021/02/biay-lion.html