Pączki z budyniem

Agata
Desery
08.02.2021 9:27
Pączki z budyniem

Czas przygotowania: 2,5 godziny Składniki: 500 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 60 g cukru 250 ml mleka 3 żółtka 1 małe jajko 50 g rozpuszczonego masła 20 ml spirytusu 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego otarta skórka z 1 cytryny 1/4 łyżeczki soli Krem budyniowy: 1 waniliowy budyń bez cukru 3 łyżki cukru 350 ml mleka 60 g masła 3-4 łyżki likieru słony karmel lub adwokat Zostawiam Wam przepis, może i u Was w tym roku zagoszczą takie pączki z budyniem? Pączki z budyniem Pączki z budyniem Gotujemy go zgodnie z przepisem na opakowaniu, ale z zmniejszą ilością mleka i dodatkiem cukru. Krążki ciasta układamy na stolnicy lub blaszce posypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut. Tym razem padło na pączki, ale nie zrobiłam takiego klasycznego przepisu z lukrem i konfiturą różaną, tylko nadziałam je kremem budyniowym. Dodatkowo: smalec do smażenia cukier puder Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z dodatkiem 1 łyżki cukru i połową szklanki mąki. W misce ucieramy jajko i żółtka z cukrem, dodajemy przesianą mąkę, zaczyn i pozostałe składniki ciasta, oprócz masła. Miskę przykrywamy i odstawiamy na godzinę, półtorej w ciepłe miejsce, po tym czasie powinno ono podwoić swoją objętość. Po lekkim odgazowaniu wałkujemy je na placek o grubości około 2 cm i szklanką wykrawamy kółka o średnicy 6 cm. Nie może ich być za dużo w rondlu, bo spadnie temperatura tłuszczu i ciastka będą nasiąkać zbytnio tłuszczem, zamiast się smażyć. Dobrym sposobem na sprawdzenie czy temperatura jest już odpowiednia jest włożenie do gorącego tłuszczu drewnianego trzonka od łyżki. Po zdjęciu z kuchenki odstawiamy do lekkiego przestygnięcia i dodajemy masło.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2021/02/paczki-z-budyniem.html