Składniki: 2 nogi lub 3 udka kurczaka 2 i 1/4 l wody 2 średnie marchewki 1 korzeń pietruszki seler korzeniowy (wielkości mniej więcej jednego jajka) por (10 cm) 3 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu 150 g ryżu jaśminowego 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli 200 g koncentratu pomidorowego posiekany koperek do podania (opcjonalnie można dodać również śmietanę) Kawałki kurczaka przełożyć na dno rozgrzanego garnka, skórą do dołu. Porcja wychodzi spora i sycąca (dla 4 głodnych osób), a zupę najlepiej zjeść krótko po przygotowaniu, bo z upływającym czasem ryż wchłania coraz więcej płynu, pęcznieje i z zupy może się zrobić pomidorowe risotto ; ) Do garnka dodać koncentrat pomidorowy, cukier i podzielone na kawałeczki ugotowane mięso, gotować jeszcze 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając. Do wrzącego wywaru wsypać opłukany wcześniej na sicie ryż, gotować ok. 6 minut. Gotować do miękkości mięsa, a następnie wyjąć kurczaka i przyprawy z wywaru. Mięso oddzielić od skóry i kości, porwać je na mniejsze kawałki.