Składniki (12 sztuk): - 100 g masła (temp. pokojowa) - 80 g cukru trzcinowego - 1 jajko (wielkość L) - 170-200 g mąki pszennej (użyłam tortowej) - 1/3 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli himalajskiej - 50 g białej czekolady - 50 g gorzkiej czekolady lub groszków czekoladowych - 50 g mlecznej czekolady (można pominąć) Miękkie masło dokładnie zmiksować z cukrem, a następnie dodać jajko i ubić mikserem na jasną, puszystą masę (może to potrwać nawet kilka minut). Zamiast czekolady można również dodać orzechy i rodzynki, a jeśli chcecie zamienić je w słynne amerykańskie Chocolate chip cookies wystarczy zmniejszyć ilość mąki w przepisie o ok. 30g, uzyskując w efekcie, przyjemnie ciągnącą konsystencję ; ) Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, zmiksować do połączenia na niewielkich obrotach. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczając dłonią.