Czekoladowy galaretkowiec

Kasia
Ciasta
05.02.2021 13:56
Czekoladowy galaretkowiec

polecam Składniki: na biszkopt: - 4 jajka - 3 łyżki cukru - szczypta soli - 3 łyżki mąki - 1 łyżka kakao - płaska łyżeczka proszku do pieczenia na masę śmietankową: - 1 galaretka truskawkowa - 500 ml śmietanki kremówki - 2 serki danio (każdy po 140g) - 6 łyżeczek żelatyny - 3 łyżki cukru pudru na czekoladowy mus: - 300 g mlecznej czekolady+ 2 łyżki kremówki - 350 ml śmietanki kremówki dodatkowo : - kakao do posypania wierzchu - kilka łyżek dżemu truskawkowego Przygotowanie: Smarujemy wierzch dżemem truskawkowym Czekoladę siekamy drobno, wrzucamy do miski i dodajemy 2 łyżki śmietanki kremówki i wstawiamy do mikrofalówki na ok 30-40 sekund, po tym czasie wyjmujemy i mieszamy aż czekolada się rozpuści. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie dodajemy cukier, dalej miksujemy aż cukier zacznie się rozpuszczać, następnie dodajemy po jednym żółtku ,miksujemy do połączenia. Masę wykładamy na blaszkę(25x35 cm) wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia, wygładzamy po wierzchu i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni -pieczemy 18-20 min. i odstawiamy na 5 min ,żeby napęczniała, następnie wstawiamy do mikrofalówki na ok 25 sekund ,żeby się rozpuściła. Odstawiamy na ok 30 min po tym czasie na wierzch wykładamy mus czekoladowy. Odstawiamy ją na bok i ubijamy 350 ml śmietanki kremówki na sztywno. Na kakaowym biszkopcie śmietankowa pianka z galaretką do tego kremowy czekoladowy mus na wierzchu. Ubijamy 500 ml śmietanki kremówki z 3 łyżkami cukru pudru na sztywno. Ok 2 łyżki ubitej śmietanki dodajemy do przestudzonej czekolady żeby ją zahartować i mieszamy. Do lekko ciepłej żelatyny dodajemy 1 łyżkę ubitej śmietany z serkami i mieszamy ,żeby ją zahartować i wlewamy całą do pozostałej masy, miksując. Zapraszam również na inne moje przepisy na pyszne ciasta:

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.swojskiejedzonko.com/2021/02/czekoladowy-galaretkowiec.html