Wegańskie pączki na zakwasie

Desery
05.02.2021 8:20
Wegańskie pączki na zakwasie

Pączki – 15 sztuk Mąka pszenna 500 g Mleko roślinne 250 g Drożdże instant 4 g Zaczyn (45 zakwasu, 90 wody, 90 mąki) 200 g Sól szczypta Cukier lub słodzik 30 g Aromat waniliowy parę kropel Olej kokosowy lub margaryna 40 g Wino białe lub wódka 20 g Olej do smażenia 1 litr Marmolada do nadzienia wg uznania Cukier puder Można go też zastąpić na przykład erytrytolem; Ważnym składnikiem jest dodatek alkoholu (wina białego lub wódki), który zabezpiecza ciasto przed przesiąknięciem tłuszczem oraz powoduje, że będzie ono bardziej napowietrzone; Ciasto na pączki powinno być delikatne i lekkie, dlatego unikamy intensywnego podsypywania mąką; Najlepiej nadziewać pączki już po usmażeniu i ostudzeniu, wtedy nie musimy się martwić o to, że pękną podczas smażenia. Należy ją kontrolować i nie dodawać wielu pączków na raz, bo w znacznym stopniu zmniejszy to temperaturę oleju; Do ciasta nie trzeba dodawać cukru, a jeśli już to wystarczy parę łyżek. Smażymy pączki w partiach nie więcej niż 3 na raz po około 2.5 minuty z obu stron. Tradycyjnie przygotowywany z ciasta drożdżowego i smażony na głębokim tłuszczy do uzyskania złotej i lekko chrupiącej skórki, podczas gdy w środku pozostaje miękkie, lekkie, napowietrzone wnętrze. Chociaż pączki można wcinać bez żadnych dodatków to najczęściej nadziewane są różnego rodzaju dżemami, kremami lub czekoladą, a wierzch posypany jest cukrem pudrem, lukrem lub innymi wymyślnymi polewami. Dodatkowo świetnym sposobem na bezproblemowe nadziewanie jest użycie dużej strzykawki lekarskiej, którą można zakupić w aptece; Biała obwódka świadczy o idealnym wysmażeniu pączka. Pączki idealne – wskazówki: Ciasto na pączki trzeba dobrze wyrobić i dać mu odpowiednio wyrosnąć. Następnego dnia dzielimy ciasto na części o masie mniej więcej 65-70 g. Na początku co 30 minut rozciągamy ciasto parokrotnie (jak w przypadku chleba). Dzięki temu równomiernie się usmażą, a środek będzie puszysty; Idealna temperatura smażenia (to tak jak w przypadku faworków) ok. 185 stopni.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://rabarbarowo.pl/weganskie-paczki-na-zakwasie/