Mus kawowy

Krzysztof
30.07.2014 11:53
Mus kawowy

Przepis

SKŁADNIKI:

- 1 1/2 łyżki żelatyny

- szklanka mleka 3,2%

- szklanka śmietany 36%

- łyżka mąki ziemniaczanej

- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej

- 4 jajka

- 1/2 szklanki cukru pudru

- 1 łyżeczka cukru pudru (potrzebna do ubicia piany z białek)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Kawę rozpuścić w 3 łyżka wrzątku, odstawić do ostygnięcia.

2. Żółtka z cukrem pudrem utrzeć na gęsty kogiel- mogiel.

3. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w 2 łyżeczkach zimnego mleka, wlać do garnka i gotować z pozostałym mlekiem.

4. Żelatynę rozpuścić w łyżce wrzątku i wymieszać.

5. Do zagęszczonego mleka wlać kawę, wymieszać. Następnie dodać utarte żółtka oraz rozpuszczoną żelatynę. Garnek zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.

6. Śmietanę 36% ubić na puch.

7. Białka razem z pudrem pudrem ubić na sztywną pianę.

8. Zimną masę kawową połączyć ze śmietaną oraz białkami, dokładnie wymieszać.

9. Mus przełożyć do pucharków i wstawić do lodówki do stężenia.