Przepis
SKŁADNIKI:
- 1 1/2 łyżki żelatyny
- szklanka mleka 3,2%
- szklanka śmietany 36%
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru pudru (potrzebna do ubicia piany z białek)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Kawę rozpuścić w 3 łyżka wrzątku, odstawić do ostygnięcia.
2. Żółtka z cukrem pudrem utrzeć na gęsty kogiel- mogiel.
3. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w 2 łyżeczkach zimnego mleka, wlać do garnka i gotować z pozostałym mlekiem.
4. Żelatynę rozpuścić w łyżce wrzątku i wymieszać.
5. Do zagęszczonego mleka wlać kawę, wymieszać. Następnie dodać utarte żółtka oraz rozpuszczoną żelatynę. Garnek zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.
6. Śmietanę 36% ubić na puch.
7. Białka razem z pudrem pudrem ubić na sztywną pianę.
8. Zimną masę kawową połączyć ze śmietaną oraz białkami, dokładnie wymieszać.
9. Mus przełożyć do pucharków i wstawić do lodówki do stężenia.