Proziaki z Patelni

Przekąski
30.01.2021 21:24
Proziaki z Patelni

Przepis na proziaki jest bardzo stary, ponieważ bardzo dawno temu nasze babcie i prababcie przygotowywała je na kuchniach kaflowych. Domowe proziaki możemy spożywać w wersji na słodko, jak i na słono. W niektórych regionach mówi się na nie także chlebki sodowe lub placki na sodzie. Szukać daleko nie trzeba , ponieważ mając w kuchni patelnie, a zakładam, że każdy ją ma, możemy przygotować proziaki właśnie na niej. Rozgrzewamy patelnię na średni poziom, kładziemy na nią nasze proziaki. Przy pomocy miseczki lub dużego kubka wykrawamy koła o średnicy ok. 8 cm. Gotowe krążki z ciasta odstawiamy na 15 minut i przykrywamy ściereczką. Niestety w obecnych czasach mało kto posiada taką kuchnie w swoim domu, dlatego też musimy znaleźć inny sposób na ich przygotowanie. Składniki 500 g mąki pszennej 250 ml kefiru 1 jajko 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli Przygotowanie Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej sól i sodę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://przepiski.pl/proziaki/