Ilość porcji: 12 Składniki: 100 g fety 50 g pestek dyni 50 g ziaren słonecznika 2 jajka 250 ml mleka 130 g roztopionego i ostudzonego masła 340 g mąki orkiszowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki posiekanego szpinaku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz Przygotowanie: Te muffiny to też świetny pomysł na przyjęcie czy imprezę – świetnie spełniają się w roli finger foods, czyli przekąski na jeden kęs – zwłaszcza jeżeli zrobicie je w mini foremkach silikonowych. Wartościową mąkę orkiszową (nada się również pszenna pełnoziarnista – pszenna też, ale ta ostatnia nie posiada zbyt wiele wartości odżywczych), trochę białka (feta i jajka), zdrowe tłuszcze (pestki dyni i słonecznika, masło pełne kwasu masłowego) i zdrowy szpinak! W jednej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawami i szpinakiem, w drugiej rozkłócamy jajka z mlekiem i masłem. Robi się je równie szybko i prosto, można w nie zapakować mnóstwo zdrowych i pysznych rzeczy i świetnie sprawdzają się na śniadanie albo przekąskę. Na imprezy polecam też ciastka z cheddarem i bekonem – tak na marginesie 🙂 Mieszacie wszystko i po 25 minutach macie gotowe, chrupiące z zewnątrz i mięciusie w środku mega zdrowe i pożywne muffiny. Spróbujcie koniecznie te muffiny ze szpinakiem i fetą z pestkami dyni i słonecznika. Ten magazyn możecie pobrac całkowicie za darmo stąd i zobaczyć, co jeszcze pysznego można przyrządzić z pestek.