Składniki ( 2 blachy ciasteczek): 300 g mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g drobnego cukru 150 g zimnego masła 2 żółtka (z jajek wielkości L) 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% 1 i 1/2 łyżki kakao 2 łyżki mąki migdałowej 1 łyżeczka cukru wanilinowego Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, pokrojonym w kawałeczki masłem, żółtkami i śmietaną. Po tym czasie roladę pokroić na małe ciastka, przełożyć je na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 15 minut do czasu, aż się ładnie zarumienią. Kiedy przyjaciółka poczęstowała moje dzieci tymi ciasteczkami wiedziałam, że od razu będziemy musieli powtórzyć ich przygotowanie w domu, bo znikały w zastraszającym tempie : ) Następnie rozwałkować na kształt przypominający prostokąt, położyć jedno na drugim i zwinąć w roladę wzdłuż krótszego boku. Ciasta owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 15- 30 minut.