Lasagne z wędzonym łososiem i cukinią

Magda
Makarony
01.02.2021 8:47
Lasagne z wędzonym łososiem i cukinią

SKŁADNIKI Lasagne z wędzonym łososiem i cukinią 250 g makaronu typu lasagne 200 g wędzonego łososia 2-3 cukinie (ok. 400 g) 50 g parmezanu 2 ząbki czosnku koperek Sos beszamelowy 500 ml mleka 3 łyżki masła (ok. 50 g) 5 łyżek mąki pszennej (ok. 50 g) gałka muszkatałowa sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Cukinia Jeżeli pomysł na lasagne z wędzonym łososiem i cukinią przypadł Wam do gustu, zapraszam Was do zapoznania się z wcześniejszymi przepisami na lasagne parmigiana z bakłażanem, z dynią i grzybami oraz lasagne z porem, wędzonym łososiem i serem brie. W przypadku pytań dot. przepisu możecie skontaktować się ze mną na FB lub na IG, lub zostawić je w komentarzu. Cukinie kroimy pionowo w bardzo cienkie plasterki, które następnie blanszujemy we wrzącej wodzie ok. 2-3 minuty. Mąkę podgrzewamy na małym ogniu ok. 2 minut, nie przerywając mieszania, ponieważ może się przypalić. Na koniec dodajemy 100 g wędzonego łososia, po czym sos blendujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Na sos nakładamy płaty makaronu, następnie zblanszowane plastry cukinii i kawałeczki wędzonego łososia. Lasagne z wędzonym łososiem i cukinią Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. W podobny sposób układamy kolejne warstwy lasagne: cukinia, wędzony łosoś, sos beszamelowy, aż do ukończenia składników. Na dno formy żaroodpornej wlewamy 3-4 łyżki sosu beszamelowego, który dokładnie rozprowadzamy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://lagrandepiccolacuoca.com/lasagne-z-wedzonym-lososiem-i-cukinia/