Paszteciki szczecińskie z mięsem

Nela
Przekąski
25.01.2021 7:51
Paszteciki szczecińskie z mięsem

Składniki Ciasto - 500 g mąki - 35 g świeżych drożdży - 1/2 szklanki ciepłej wody - 1 szklanka ciepłego mleka - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka soli - 2 łyżki oleju - 1 łyżka octu - 1 jajko Farsz - 500 - 600 g mięsa najlepiej mieszanego ( kawałek wieprzowiny i wołowiny lub kurczaka ) - porcja włoszczyzny - 1 większy ząbek czosnku - po szczypcie majeranku i kminku mielonego - liść laurowy, ziele angielskie - sól, pieprz do smaku - 1 jajko - mała bułka namoczona w wodzie Smacznego :) Poniżej podam jeszcze mój przepis na tradycyjne paszteciki pieczone i paszteciki z ciasta francuskiego ( wystarczy kliknąć w tytuł, a ukaże się przepis ) zapraszam : Paszteciki dobrze się przechowują, zimne przekładam do lodówki, na drugi dzień odgrzewam w mikrofalówce, niewiele tracą na smaku. Wyrośnięte ciasto dzielę na dwie części, każdą z nich po kolei wałkuję na prostokąt, nakładam farsz, zwijam, odcinam paszteciki. Całość mieszam i odstawiam na chwilkę aby drożdże ruszyły ( zrobi się na wierzchu piana ). Wykonanie Przed przystąpieniem do wykonywania ciasta wszystkie składniki na ciasto wyjmuję z lodówki aby były w temperaturze pokojowej. Paszteciki wrzucam na rozgrzany olej, chwilę smażę ( ok. 2-3 minuty ) na złoty kolor. Paszteciki najlepiej smakują na ciepło, choć na zimno też są smaczne. Podczas smażenia delikatnie odwracam paszteciki na drugą stronę aby były z dwóch stron rumiane. Gotowe paszteciki wyjmuję na talerz wyłożony papierowymi ręczniczkami, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Farsz: Mięso płuczę, włoszczyznę i czosnek obieram, zalewam zimną wodą tylko tyle aby zakryła mięso i warzywa, dodaje sól i przyprawy, gotuję na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Mięso wyjmuję z wywaru, studzę i mielę w maszynce do mielenia mięsa wraz z odciśniętą wymoczoną bułką. Niezwykłość tych pasztecików polega na tym, że są one smażone w głębokim tłuszczu jak pączki. Gotowe paszteciki odstawiam na ok. 10 minut, aby jeszcze trochę podrosły.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2021/01/paszteciki-szczecinskie-z-miesem.html