Hojaldre de cabello de ángel - majorkańskie ciastka z dynią figolistną

Łukasz
Ciasta
22.01.2021 8:07
Hojaldre de cabello de ángel - majorkańskie ciastka z dynią figolistną

Każdy, kto był na Balearach, w Walencji lub w Katalonii z pewnością musiał się z nią spotkać (możliwe, że pod określeniem cabell d’àngel), bo jest tam szalenie popularna i wykorzystuje się ją do wielu tradycyjnych słodkości: bayonesa, ensaïmada, pastisset, tortell czy empanada to tylko niektóre z nich. Jak na włosy anioła w tym ciastku z pewnością jest coś diabelskiego, bo chrupiące warstwy ciasta francuskiego posypane cynamonowym cukrem i wypełnione po brzegi tą rozkosznie słodką konfiturą wodziły mnie bez ustanku na pokuszenie. To pyszne ciastko przygotowuje się z płatów hojaldre – ciasta francuskiego, między którymi ukrywa się cabello de ángel, czyli po polsku włosy anioła. Hojaldre de cabello de ángel jest do dzisiaj jedną z tych rzeczy, których w Polsce bardzo mi brakuje. Takie ciastka były dostępne na moje nieszczęście nie tylko w lokalnych cukierniach, ale także w popularnej sieci supermarketów, gdzie można było kupić kawałeczek na wagę. Kiedy mieszkałem w Walencji, hojaldre de cabello de ángel było moim placer culpable, którego nie mogłem sobie odmówić. Hojaldre de cabello de ángel to obok churros jedno z moich ulubionych hiszpańskich słodkości.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.food2.pl/2021/01/hojaldre-de-cabello-de-angel.html