Krupnik na wołowinie z kaszą jęczmienną (zupa z kaszy) : Zupa krupnik na wołowinie, Składniki: 1 pasek wołowiny np. szponder pokrojony na nieduże kawałki, sól do smaku, 1 op. włoszczyzny (kawałek selera, 2-3 marchewki, kawałek pora, 1 pietruszka, 100-150 g kaszy jęczmiennej, 1 liść laurowy 3 szt. ziela angielskiego, do smaku czarny pieprz, 1 szt. cebula, 2-3 duże ziemniaki pokrojone w kostkę natka pietruszki – suszona Miałam dodać przepisy na pączki z różnych stron świata, ale nadszedł silny mróz, więc podrzucam Wam mój sprawdzony przepis na polską zupę, czyli krupnik. przeważnie gotuję na wywarze mięsnym, z dodatkiem ziemniaków i marchewki, ale na samych warzywach krupnik też jest smaczny. Zupa krupnik na wołowinie, rozgrzewająca tradycyjna zupa z kaszy, to jedna z moich ulubionych zup. Można ugotować zupę krupnik bez dodatków mięsa czy śmietany, tylko na bulionie warzywnym, taki bezmięsny krupnik jest lekki, pyszny, po prostu bardzo smaczny 🙂 W takie mroźne zimowe dni na polski krupnik rozgrzewa doskonale podobnie jak zupa cygańska, czy Zupa meksykańska z mięsem mielonym.. Polecam również krupnik na kurczaku krupnik ze świeżym koperkiem z ziemniakami i kaszą Krupnik – zupę z kaszą z krupami. A jeśli szukasz przepisów na inne ulubione zupy, zerknij TUTAJ . Krupnik ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Jak ugotować zupę krupnik na wołowinie? Krupnik wraz z marchewką, ziemniakami i kawałkami mięsa wlewamy do talerzy.