Chrupiący smażony ryż

Agnieszka
Obiad
19.01.2021 8:07
Chrupiący smażony ryż

Przepis na chrupiący smażony ryż wzorowaliśmy na Bonappetit.com Składniki: 2 jajka 1 szklanka mrożonego groszku 1 mały ogórek 1 pęczek rzodkiewek 2 szklanki ugotowanego ryżu 3 łyżki octu winnego (jabłkowego, ryżowego) 2 łyżki oleju sezamowego 3 łyżki oleju Marynowane warzywa Sól Dresing 1 łyżka sosu sriracha, albo innego ostrego sosu 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka sosu sojowego 1 Pisaliśmy o tym na blogu już kilka razy przy okazji przepisów na smażony ryż, że do tego dania najlepiej nadaje się ryż ugotowany wczoraj, bo jest dobrze wystudzony i ziarenka nie sklejają się podczas smażenia. Pod koniec smażenia ryżu, wlej na małą patelnię łyżkę oleju, kiedy się rozgrzeje, wbij na niego dwa jajka, przykryj i smaż do momentu aż żółtka będą ścięte w stopniu jaki najbardziej lubisz. a tu na sajgonki bez zawijania🙂 Chrupiący smażony ryż ma zupełnie inny smak niż ryż jaki znasz na co dzień. Kiedy jest mocno rozgrzany wyłóż na patelnię ugotowany ryż i dobrze dociśnij do dna. Tu znajdziesz przepis na smażone sajgonki a tu na świeże spring rollsy Pod wpływem wysokiej temperatury i powolnego procesu smażenia jakby zmienia strukturę – staje się szklisty, twardawy, ale przyjemny, jakby orzechowy w smaku. Rozgrzej na dużej patelni 2 łyżki oleju i łyżkę oleju sezamowego. Jeśli nie masz sosu sriracha dodaj sos słodko-kwaśny, tabasco w małych ilościach. Tu bardzo ważna uwaga: nigdy nie zostawiaj ryżu w temperaturze pokojowej. Jeśli nie masz wczorajszego ryży, albo zamrożonego, ugotuj rano ryż przed pracą i wystudź. Warzywo jest kwaśne, ale wciąż zachowuje w sobie ducha świeżości, co razem daje bardzo przyjemne wrażenie. Po 5 minutach zacznij sprawdzać, czy ryż jest już dobrze przypieczony, brązowy. Tak czy inaczej, lubisz czy nie, naprawdę musisz spróbować tej techniki przyrządzania ryżu. Trudniej zastąpić olej sezamowy, ale jeśli go nie masz, weź zwykły olej o dodaj do dresingu ziaren sezamu. Inną ciekawostką w przepisie są pikle robione na szybko. Więcej, nawet jeśli nie przepadasz za ryżem to w tej wersji zasmakuje ci niezawodnie! W ryżu trzymanym poza lodówką mogą namnożyć się bakterie. Zmniejsz temperaturę pod patelnią i smaż ryż przez 7-8 minut dociskając od czasu do czasu. Krok 5 Wykładaj ryż na talerze. Jeśli sajgonek nie znasz to nic nie szkodzi – pokochasz to danie. W małym garnku zagotuj wodę, wsyp groszek, gotuj kilka minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niedzielnykucharz.pl/chrupiacy-smazony-ryz/