Podsyp blat mąką (świetnie sprawdzi się mąką ziemniaczana, która jest doskonałym spoiwem składników), wyłóż na nią ciasto (może się kleić, nic to:), oprósz z góry mąką i zacznij wałkować wałeczek, podsypując go delikatnie mąką, gdyby kleił się do rąk lub do blatu. W ten sposób zrobisz kluski leniwe, albo gniocchi z buraczków – jeśli spróbujesz tego przepisu na początku nie uwierzysz, że z tak rzadkiego ciasta można zrobić kopytka. Gniocchi z twarogu to właściwie nic innego jak nasze polskie pierogi leniwe tyle tylko, że podane w inny sposób – nie na słodko, ale z pysznym sosem marinara. Przepis na pierogi leniwe wzorowany jest na wpisie na blogu Gimmesomeoven.com Składniki: 400 g sera białego (twarogowy, almette, serek włoski) 2 żółtka 1 szklanka mąki najlepiej 00 (240 ml lub 128 g) Pierogi leniwe a la gniocchi świetnie smakują też z pesto wszelkiego rodzaju, albo, jak klasyczne gniocchi, przysmażone na maśle z szałwią. Z polskiej kuchni wzięliśmy twaróg, z którego robione są pierogi leniwe, z włoskiej sposób cięcia klusek, a przede wszystkim sposób podania. Grzech pierworodny kucharzy z nieco mniejszym stażem w tym zakresie polega na tym, że dodają za dużo mąki do podstawowego składnika (ziemniaków, sera), gdyż konsystencja ciasta wydaje im się za luźna. Jeśli używasz wilgotnego sera z dużą ilością wody, połóż na blacie podwójnie złożony ręcznik papierowy, wyłóż na niego ser, rozpłaszcz, przykryj kolejną warstwą ręcznika i odciśnij nadmiar wilgoci. Z każdego kawałka utocz wałek, gruby na centymetr, podsypując delikatnie mąką, gdyby ciasto kleiło się do stołu lub rąk. Mąkę warto dodawać dopiero na etapie toczenia wałków, z których wykroisz kluski, albo pierogi leniwe. I kolejna podpowiedź jak ugotować kluski: jeśli ciasto jest luźne, gotuj je krótko – minuta od wypłynięcia na powierzchnię wody wystarczy. Pierogi leniwe cięte są z ukosa, na dość długie kluski. Z drugiej strony, jeśli mąki będzie za mało, kluski rozpłyną się w wodzie jak miłe senne marzenie. Jak zatem zrobić kluski, żeby wyważyć między kulinarną Scyllą o Charybdą? Kiedy robisz ciasto, nie przesadzaj z mąką. Nich będzie sobie ono luźne, nie musi być zwięzłe i zwarte jak ciasto na pierogi, czy pizzę. Podawaj podsmażone na maśle, z sosem pomidorowym lub dowolnym pesto. Pierogi leniwe podaliśmy z sosem marinara, czyli dość długo duszonym sosem pomidorowym. My zdecydowaliśmy się na drobne kluseczki, bardziej w stylu gniocchi.