Faworki kokardki

Anna
Ciasta
17.01.2021 21:04
Faworki kokardki

Jak karnawał to oczywiście domowe faworki, pyszne, chrupiące i tańsze niż w cukierni :) Składniki: - 4 żółtka, - 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18% (lub mniej w zależności od konsystencji ciasta) - 1/2 kg mąki, - 1/2 łyżeczki cukru, - 1 łyżka spirytusu/2 łyżki białego rumu, - szczypta soli, - 1 litr oleju (do smażenia), do posypania: - cukier puder, - cukier waniliowy. Odpowiednia temperatura oleju (ok. 180°C) sprawia, że faworki bardzo szybko się zarumienią, ale nie nabiorą za dużo tłuszczu. Użyłam takiej ilości cukru, z uwagi na to, że faworki na koniec obsypujemy pudrem - są wtedy wystarczająco słodkie. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodajemy mąkę, za twarde/zbite dodajemy śmietanę. Podobnie jak z mąką, lepiej dodać trochę mniej w zależności od konsystencji i dokładać stopniowo. Spirytus czy inny alkohol jest po to, aby chrusty nie chłonęły za dużo tłuszczu. Wałkujemy je bardzo cienko, tniemy na nie za duże prostokąciki. Usmażone faworki kładziemy na papierze ręcznikowym w celu odsączenia tłuszczu. Wrzucałam po ok. 7-9 faworków, w zależności od ich wielkości.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://anamarisworld.blogspot.com/2021/01/faworki-kokardki.html