Rosół- magiczny lek na kaca i przeziębienie. Dzięki tym trikom przygotujesz pyszny rosół!

Rosół- magiczny lek na kaca i przeziębienie. Dzięki tym trikom przygotujesz pyszny rosół!

Pojawia się na polskich stołach niemal w każdą niedzielę. Jedna z najpopularniejszych zup- pysznie smakuje, syci, rozgrzewa, leczy przeziębienie i kaca. Poznaj triki, dzięki którym przygotujesz idealny domowy rosół!

Zdjęcie Rosół- magiczny lek na kaca i przeziębienie. Dzięki tym trikom przygotujesz pyszny rosół! #1

Rosół dobry na wszystko

Oprócz tego że rosół jest jedną z najpopularniejszych polskich zup, która co niedzielę gości na naszych stołach, ma także wiele zdrowotnych właściwości. Pomoże na osłabienie i przeziębienie. Ma właściwości przeciwzapalne, rozgrzewające i wzmacniające. Rosół łagodzi katar i kaszel, rozrzedzając śluz i ułatwiając jego wykrztuszanie. Zawarty w nim kolagen wzmacnia stawy, a dzięki dużej ilości białka stanowi skuteczny lek na kaca. Wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego i trawienie.

Zdjęcie Rosół- magiczny lek na kaca i przeziębienie. Dzięki tym trikom przygotujesz pyszny rosół! #2

Dzięki tym trikom przygotujesz pyszny rosół

W każdym polskim domu rosół gotuje się nieco inaczej. Wszystkie panie domu mają swoje sekrety i triki, na doskonały bulion, tak by był miał pyszny, głęboki smak i aromat. Poniżej przedstawiamy sposoby, które pomogą Ci ugotować idealny rosół:

Zdjęcie Rosół- magiczny lek na kaca i przeziębienie. Dzięki tym trikom przygotujesz pyszny rosół! #3
  • Do gotowania rosołu, użyj kilku gatunków mięs. Warto pomieszać mięso drobiowe i wołowe (szponder lub łatę), wtedy jego smak będzie pełny i głęboki. Rosół możesz także przygotować z kaczki, indyka, perliczki, bażanta, przepiórki, królika lub cielęciny... Ogranicza Cię tylko własna wyobraźnia! Wybieraj mięso dobre jakościowo, pochodzące ze sprawdzonego źródła, najlepiej od lokalnych hodowców, nie z supermarketu.
  • Mięso zalej zimną wodą, wtedy rosół będzie bardziej esencjonalny. Smak i aromat mięsa najlepiej uwalnia się, podczas powolnego gotowania, na małym ogniu.
  • Po zagotowaniu mięsa, pamiętaj o ściągnięciu szumowin, czyli ściętego zwierzęcego białka. Możesz zebrać je łyżką i wyrzucić, albo wylać cały płyn i zalać mięso świeżą wodą.
  • Podstawą dobrego rosołu jest duża ilość mięsa i warzyw, zalana niewielką ilością wody. Do zupy dodaj sporo warzyw: marchew, pietruszka, korzeń selera, por i opalona cebula, kawałek kapusty (włoskiej lub pekińskiej), to podstawa dobrego wywaru.Zdjęcie Rosół- magiczny lek na kaca i przeziębienie. Dzięki tym trikom przygotujesz pyszny rosół! #4
  • Nie żałuj ziół: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, lubczyk, seler, pietruszka, a nawet ząbek czosnku i kawałek imbiru. To wszystko sprawi, że bulion będzie aromatyczny i pyszny.
  • Nie spiesz się! Jeśli chcesz aby Twój rosół był idealny, gotuj go na małym ogniu przez kilka godzin. Po 3-4 godzinach delikatnego bulgotania, rosół stanie się esencjonalny i klarowny.
  • Podczas gotowania rosołu część wody odparowuje. Uzupełniaj ją zimną wodą- hartowanie rosołu pozwoli go lepiej wyklarować.

Zdjęcie Rosół- magiczny lek na kaca i przeziębienie. Dzięki tym trikom przygotujesz pyszny rosół! #5A Ty jakie stosujesz triki, aby rosół był pyszny i aromatyczny?

Patrycja

Polecane