Mleczne bułeczki z sezamem

Magda

Śniadania

17.01.2021 1:01

Mleczne bułeczki z sezamem

Gorąco polecam! SKŁADNIKI (na 10 sztuk) Mleczne bułeczki 250 g mąki pszennej 250 g mąki orkiszowej 300 ml mleka 25 g miękkiego masła 15 g świeżych drożdży 10 g soli 5 g cukru W przypadku pytań dot. przepisu możecie skontaktować się ze mną na FB lub na IG, lub zostawić je w komentarzu. Na koniec chciałabym polecić Wam wcześniejsze przepisy na domowe bułeczki z ziarnami oraz razowe bułeczki z ziarnami. Bułeczki wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia, które przykrywamy i odstawiamy na ok. 15 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Na koniec dodajemy sól i miękkie masło, ciasto wyrabiamy ok. 10 minut. Osoby mające alergie na jajka, mogą posmarować bułeczki np. mlekiem w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrabiamy i dzielimy na 10 mniejszych porcji. Chciałabym zaproponować Wam przepis na idealne mleczne bułeczki z sezamem. Bułeczki nacinamy nożem lub specjalnym dekorem wytłaczamy w cieście wzór a’la kajzerka. Upieczone bułeczki nie trzymamy zbyt długo w piekarniku, ponieważ zbytnio je przesuszymy.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://lagrandepiccolacuoca.com/mleczne-buleczki-z-sezamem/