Składniki na 4-5 porcji: – 450g różyczek brokułu – 400ml mleczka kokosowego (light lub zwykłego) – 300g polędwiczki wieprzowej – 250g makaronu Mie Noodles (pełnoziarnistego lub zwykłego) – 200g zielonego groszku – 3 marchewki – 1 papryka – 1 cebula – 2 łyżki wody – 2 łyżki sosu sojowego – 2 łyżki oleju sezamowego – 1 łyżka żółtej pasty curry – 2 ząbki czosnku – 1 łyżeczka sosu rybnego – ½ łyżeczki pieprzu Na Thermomix: 1. Polędwicę wieprzową kroimy w paski i umieszczamy w misce wraz z sosem sojowym i łyżką oleju sezamowego, dodajemy pokrojony w plastry czosnek, mieszamy i odstawiamy do zamarynowania na 10 min. 2. Polędwicę wieprzową kroimy w paski i umieszczamy w misce wraz z sosem sojowym i łyżką oleju sezamowego, dodajemy pokrojony w plastry czosnek, mieszamy i odstawiamy do zamarynowania na 10 min. 6. Do TM wkładamy pokrojoną w plastry marchewkę i w kostkę paprykę, dodajemy płyn zachowany z rumienienia mięsa, pastę curry, mleczko kokosowe, sos rybny, wodę i pieprz. Wykorzystałam makaron Mie pełnoziarnisty, jednak możecie użyć zwykłego oraz mleczko kokosowe light – jeśli zależy Wam na ucięciu kalorii śmiało z niego skorzystajcie, jednak z pełnotłustym mleczkiem danie smakuje jeszcze lepiej 🙂 Do garnka wkładamy pokrojoną w plastry marchewkę i w kostkę paprykę, pastę curry, mleczko kokosowe, sos rybny, wodę i pieprz, gotujemy przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodatkowo: – 40g orzeszków ziemnych prażonych i solonych – garść listków kolendry – szczypiorek 3. Do TM wlewamy łyżkę oleju sezamowego, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i dusimy 3 min/120°C/obr. Przy podziale na 5 porcji, jedna to ok. 479kcal, B: 25,3g, T: 15,3g, W: 59,9g. 7. Do TM dodajemy makaron, mieszamy kopystką, ponownie nakładamy przystawkę Varoma, gotujemy na parze 3 min/Varoma/obr. 5. Odsączamy wieprzowinę z cebulą przez koszyczek w misce, płyn pozostały z rumienienia mięsa zachowujemy. Na pokrywę TM nakładamy dolną część przystawki Varoma, odważamy do niej brokuł i groszek, gotujemy na parze 15 min/Varoma/obr. Patelnię rozgrzewamy z łyżką oleju sezamowego, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i smażymy. wsteczne/obr. 1. 4. Dodajemy zamarynowaną polędwicę upewniając się, że jest równomiernie rozłożona na dnie naczynia miksującego, rumienimy Wysokie Temp.