Najprostszy pudding chlebowy z owocami i o tym, co zrobić z czerstwego chleba

Dorota
Ciasta
31.05.2020 21:28
Najprostszy pudding chlebowy z owocami i o tym, co zrobić z czerstwego chleba

To słodka wersja chleba w jajku – tutaj jajka rozkłocamy z cukrem i śmietanką lub mlekiem 🙂 możecie też zrobić wytrawną wersję zapiekanki chlebowej – w tym celu wymieszajcie 2 łyżki śmietany lub mleka z 2 jajkami, solą i pieprzem. Jeżeli używacie więcej niż 2 szklanki pokruszonego chleba, podwójcie ilośc składników poniżej 1 – 1,5 szklanki mleka lub mleka roślinnego 2 jajka 1-2 łyżki erytrolu lub cukru 1 łyżka masła do wysmarowania formy (lub oleju rzepakowego lub kokosowego) przyprawy: 1 łyżeczka kardamonu, cynamonu lub wanilii (opcjonalnie) ulubione owoce: u mnie rabarbar i truskawki opcjonalne dodatki: orzechy, goji, surowe kakao, wiórki kokosowe Przygotowanie: czerstwy chleb, bułki czy bagietkę łatwo odświeżyć – zawińcie w zwilżony wodą ręcznik papierowy i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na 15-20 minut lub do mikrofali na najwyższą moc na 10 sekund. Będzie prawi jak świeży! – zawińcie w zwilżony wodą ręcznik papierowy i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na 15-20 minut lub do mikrofali na najwyższą moc na 10 sekund. Pieczemy 20 – 30 minut w 180 stopniach. – w tym celu wymieszajcie 2 łyżki śmietany lub mleka z 2 jajkami, solą i pieprzem. Zostawiamy w temperaturze pokojowej na 24 godziny, odajemy 40 g świeżych drożdżt wymieszanych z 1 łyżką cukru, dolewamy jeszcze 20 g rozpuszczonego w wodzie cukru i znowu czekamy 24 godziny. Zostawiamy w temperaturze pokojowej na 24 godziny, odajemy 40 g świeżych drożdżt wymieszanych z 1 łyżką cukru, dolewamy jeszcze 20 g rozpuszczonego w wodzie cukru i znowu czekamy 24 godziny. rozkłóćcie jajka z z przyprawami i (opcjonalnie) odrobiną mleka), obtoczcie w nim kromkę chleba i smażcie na odrobinie tłuszczu z dwóch strony. rozkłóćcie jajka z z przyprawami i (opcjonalnie) odrobiną mleka), obtoczcie w nim kromkę chleba i smażcie na odrobinie tłuszczu z dwóch strony. Jest masa innych sposobów – z chłaki możecie zrobić słodkie grzanki do lodów, możecie też rozmięczyć taką chałkę lub bagietkę i zmiksować z jajkiem, bananem i mlekiem, po czym usmażyć na placuszki itp. W sieci znajdziecie mnóstwo przepisów na pudding chlebowy – pyszne są te ze starej chałki, ale ja przedstawiam Wam przepis tak prosty, że prościej się nie da – to najprostszy pudding chlebowy, jaki zrobicie. To słodka wersja chleba w jajku – tutaj jajka rozkłocamy z cukrem i śmietanką lub mlekiem 🙂 Układamy na wierzchu owoce – u mnie rabarbar pokrojony na kwałki – truskawki dałam częśc teraz, a część świezych po upieczeniu. Podsmażcie w rondlu posiekany czosnek i cebulę, dodajcie pokruszony na mniejsze kawałki chleb, po 5 minutach zalejcie bulionem i gotujcie 15 minut. Podsmażcie w rondlu posiekany czosnek i cebulę, dodajcie pokruszony na mniejsze kawałki chleb, po 5 minutach zalejcie bulionem i gotujcie 15 minut. Ułóżcie chleb w naczyniu żaroodpornym, na to połóżcie ulubione dodatki np. szparagi, szynkę prowansalską albo cukinię i pomidory, zalejcie masą i posypcie tartym serem (cheddar, mozzarela, kozi). Ułóżcie chleb w naczyniu żaroodpornym, na to połóżcie ulubione dodatki np. szparagi, szynkę prowansalską albo cukinię i pomidory, zalejcie masą i posypcie tartym serem (cheddar, mozzarela, kozi). Po 3 dniach jest już gotowy 🙂 ze starego chleba – to już trochę wyższa szkoła jazdy i trzeba uzbroić się w cierpliwość. pokruszcie czerstwy chleb lub bułki, rozpuście na patelni dużą ilość masła i podsmażcie na nim, aż zrobicą się pyszne grzank i. Czas przygotowania: 5 minut + 40 minut pieczenia Składniki: kilka kromek czerstwego chleba – tyle, ile Wam zostało, po prostu, może być pokruszony. Czyli kwas chlebowy ze starego chleba – to już trochę wyższa szkoła jazdy i trzeba uzbroić się w cierpliwość.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://flymetothespoon.com/najprostszy-pudding-chlebowy-z-owocami-i-o-tym-co-zrobic-z-czerstwego-chleba/