Grecka Uczta - idealny zestaw piknikowy i na gorące dni

Krzysztof
30.07.2014 5:49
Grecka Uczta - idealny zestaw piknikowy i na gorące dni

Przepis

Składniki:

4 pomidory

1 woreczek kaszy gryczanej

250 g mięsa mielonego ( ja użyłam wołowiny)

1 łyżka bułki tartej

natka pietruszki

1 łyżka przyprawy do gyrosa

sól, pieprz

3 ząbki czosnku

3 ogórki gruntowe

1 mały jogurt grecki

1 łyżeczka cebuli

olej do skropienia pomidorów

Przygotowanie:

Mięso doprawiamy przyprawą do gyrosa, solą i pieprzem, wyciskamy jeden ząbek czosnku, 1 łyżeczkę cebuli bardzo drobno posiekaną i 1 łyżeczką posiekanej pietruszki, dodajemy bułkę tartą. Wszystko dobrze mieszamy, następnie oblepiamy patyki do szaszłyków i smażymy na patelni grillowej (może być zwykła ale musimy dodać odrobinę oleju)

Faszerowane pomidory:

Kaszę gotujemy i ostudzamy. Odetnij górną część pomidorów i wyjmij miąższ. Posiekaj go i wrzuć do miski w której połączysz z kaszą, garścią pietruszki (zostaw trochę do sosu ok 2 łyżeczek), czosnkiem, solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj i nafaszeruj pomidory, skrop je delikatnie olejem i piecz w naczyniu żaroodpornym przez 20 min w temperaturze 180C (góra i dół)

Do przygotowanych kebabików i faszerowanych pomidorów idealnie pasują tzatziki.

Ogórki obierz, wydryluj środek z nasionkami i starkuj na tarce, połącz z jogurtem i resztą pietruszki. Dopraw solą i pieprzem.