Ciasto orzechowe

Ewa
Ciasta
09.01.2021 13:13
Ciasto orzechowe

Na wierzch wykładamy drugą część kruchego ciasta (ciasto będziemy kroić potem na pół, jeżeli macie czas, lub obawy, że ciasto nie wyrośnie jak powinno, można rozłożyć kruche ciasto na dwie blaszki i od razu ciasto orzechowe podzielić na dwie części). Ciasto kruche: 370 g mąki pszennej 350 g masła 3 żółtka 3 łyżki zimnej wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto orzechowe: 6 jajek 3 białka 270 g cukru pudru 200 g mielonych orzechów 100 g orzechów włoskich siekanych 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek mąki pszennej Biszkopt jasny: 4 jajka 3/4 szkl. cukru kryształu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 łyżki oleju Masa: 750 ml mleka 2 op. budyniu śmietankowego bez cukru 1 op. cukru wanilinowego 4 łyżki cukru 1 łyżki mąki pszennej 1 jajko + 1 żółtko 200 g masła spirytus/rum sok z cytryny do smaku Na blaszce (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy ciasto kruche (najlepiej rozwałkować je na wielkość blachy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, lub podzielić na części i po prostu wylepić nimi spód blaszki). Dodatkowo: kilka łyżek powideł śliwkowych Polewa: 100 g masła 1 szkl. kwaśnej śmietany 18% 4 łyżki drobnego cukru 3 łyżki kakao 1 łyżka żelatyny Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. 🙂 Tak więc, jeśli zdecydujecie się na to ciasto (a w smaku jest obłędne), to miejcie na uwadze, że coś takiego może i Wam się przytrafić. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35 minut (do zezłocenia się kruchego ciasta na wierzchu – ja piekłam od razu całość). Postanowiłam więc przekroić ciasto orzechowe na pół, a biszkopt zamiast na górę, umieścić w środku. To ciasto wyszło wyśmienicie i wszystkim bardzo smakowało, ale…. nie obyło się bez komplikacji, które na tamten moment lekko zszargały mi nerwy;) Uznałam jednak, że się nie poddam i ciasto na niedzielę będzie i będzie to właśnie ten orzechowiec. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 16-19 minut (ja zawsze sprawdzam wizualnie, jak boki biszkoptu oddzielają się od formy, wyjmuję go). Białka na biszkopt jasny ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, na koniec dodajemy po 1 żółtku. Na sam koniec można dodać do smaku sok z cytryny oraz niewielką ilość alkoholu. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Na środku robimy wgłębienie, w które dodajemy żółtka oraz wodę. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, owijamy folią spożywczą. Przestudzone ciasto orzechowe kroimy na dwa blaty. Gdy polewa zacznie delikatnie tężeć wylewamy ją na wierzch ciasta. Powstałą mieszankę wlewamy na gotujące się mleko. Wszystko wyszło cacy, ale przy przenoszeniu wierzchnia część ciasta orzechowego zaczęła mi się kruszyć w dłoniach. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło, siekamy nożem. Poskładałam więc całość, układając kawałki ciasta niczym układankę, a niedoskonałości ukryłam pod polewą 😉 Nikt się nie pokapował.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakinatalerzu.pl/2021/01/09/ciasto-orzechowe/