mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Masa: 500 ml śmietany 30% lub 36% 1 biała czekolada 100 g orzechów włoskich 3/4 szkl. Pod koniec zmniejszamy obroty miksera i dodajemy płynną czekoladę oraz 1-2 op. śmietan-fixu. Przelewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-35 minut. Doskonałe na różne uroczystości, jako ciasto na święta lub po prostu, bez okazji. gęstego ajerkoniaku 2 łyżeczki żelatyny lub 1-2 śmietan-fixy wiórki kokosowe do oprószenia wierzchu Obroty miksera zmniejszamy i stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz ocet (dałam jabłkowy). Do bitej śmietany dodałam czekoladę oraz 1 op. zagęstnika. Miksujemy na najwyższych obrotach miksera aż do otrzymania jasnej, puszystej masy. Na koniec dodajemy posiekane orzechy, mieszamy szpatułką. Na blat biszkoptowy wykładamy masę z okruszkami, wyrównujemy. Dodałam więc jeszcze 1 op. śmietan-fixu. Orzechy siekamy na mniejsze kawałki (jednak nie za drobno).