Racuchy drożdżowe z jabłkami

Katarzyna
Desery
31.12.2020 14:27
Racuchy drożdżowe z jabłkami

Jednak racuchy to racuchy one mają swoje prawo i muszę je wykonać nawet ja:) Wartości odżywcze 1 porcji: 287 kcal B 9 g T 3 g W 54 g Składniki: (ok. 6-8 porcji) - rozczyn - 40 g świeżych drożdży - pół szklanki ciepłego mleka - 2 łyżki mąki - 1 łyżeczka cukru (u mnie słodzik) - ciasto - 3 szklanki mąki (ja dałam owsianą) - 1 szklanka ciepłego mleka - 1 jajko - 2 łyżki cukru pudru (zmielony słodzik) - dodatkowo - 2 jabłka - masło klarowane lub olej do smażenia - cukier puder do posypania Przygotowanie: - rozczyn - Do większego kubka wlewamy ciepłe mleko, wkruszamy drożdże, dodajemy mąkę, cukier i mieszamy. Smażymy około 3 minut na stronę na średnim ogniu i przewracamy na drugą. - Na patelni rozgrzać tłuszcz w nieco większej ilości (około 3 łyżek) i zmoczoną łyżką nakładamy porcję ciasta. Uważajcie żeby nie przypalić, ale żeby też ciasto nie było surowe, dlatego ważna jest, aby dokładać tłuszcz do smażenia bo placki go wciągają. Masa będzie dość rzadkie, więc ciasto wyrabiamy mikserem lub łyżką przez około 10 minut. Odstawiamy na około 10 minut, aby rozczyn urósł. - ciasto - Mąkę przesiewamy, dodajemy rozczyn, ciepłe mleko, jajko, cukier poder i mieszamy do połączenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.zdrowo-i-aktywnie.pl/2020/04/racuchy-drozdzowe-z-jabkami.html