Makowiec z wiśniami i budyniową pianką (w kruchym cieście)

Magdalena
Ciasta
24.12.2020 0:41
Makowiec z wiśniami i budyniową pianką (w kruchym cieście)

Składniki: Na ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g masła lub margaryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia mała szczypta soli 2 łyżki cukru pudru 4 żółtka Budyniowa pianka: 4 białka jaj niepełne 3/4 szklanki cukru 1 budyń waniliowy bez cukru (40 g) Ciasto wkładamy na środkowy poziom nagrzanego piekarnika i pieczemy Pieczemy około 55-60 minut (czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, obserwujemy ciasto. Wyciągamy resztę ciasta, odrywamy małe kawałki i w palcach zgniatamy tworząc cienkie łatki, które układamy na wierzchu ciasta z małymi odstępami. Resztę ciasta (około 1/3) oraz blaszkę z wyłożonym spodem wkładamy do lodówki na minimum 30 min. Warstwa makowa: 850 g masy makowej (domowej (klik) lub z gotowej dobrej jakości)* 2 białka jaj Wyciągamy formę z lodówki i nakładamy naszą masę makową na ciasto. Ubijamy 2 biała jaj (nie musi być dokładnie) i mieszamy z masą makową (np. widelcem). To moje kolejne ciasto na tegoroczne święta, choć taki makowiec śmiało można przygotować też na inne okazje. Makowiec z wiśniami i budyniową pianką (w kruchym cieście) Makowiec z wiśniami i budyniową pianką w kruchym cieście. Makowiec z wiśniami kroimy dopiero po dokładnym wystudzeniu, ja zrobiłam to wcześniej, aby pokazać Wam jak wygląda. Spód formy (u mnie 24×24 cm, ale można użyć tortownicy 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/makowiec-z-wisniami-i-budyniowa-pianka-w-kruchym-ciescie/