Często na wierzchu wałka robię “wzory nożem, ale jest to oczywiście nie konieczne – zwykły odruch 😉 Tak przygotowane kopytka ostrożnie wkładamy do gotującej się wody (można raz lekko zamieszać łyżką, aby kopytka nie przykleiły się do dna). Gdy woda zacznie się gotować, to zmniejszyć jej temperaturę (woda ma się delikatnie gotować, aby kopytka się nie rozpadały). 5% rabatu na zakupy w sklep.swoja-maka.pl na hasło: 5% rabatu na zakupy w sklep.swoja-maka.pl na hasło: Jeśli jednak kleiłoby się zbyt mocno (zależy to od rodzaju użytych ziemniaków) rękę delikatnie podsypujemy mąkę (nie przesadzamy z dodatkiem mąki). Bez względu na dodatki są pyszne, sycące, idealne na rodzinne obiady. U nas królują w towarzystwie różnych sosów, jako dodatek do mięs, w towarzystwie zestawu surówek itd. Składniki: - około 1 kg ziemniaków (waga po obraniu) - 1 jajko - 200 g mąki pszennej + opcjonalnie do podsypania Z każdej części formujemy wałek grubości palca (powinien być ładnie obtoczony w mące). Dzielimy je na kilka części np. 5-6. #slodkieokruszki Ważny do końca września 2017 roku Przygotowanie: Obrane, umyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.