Składniki na bigos wigilijny: 1,5 kg kapusty kiszonej (zwróćcie uwagę, żeby nie kupić kwaszonej, z dodatkiem octu) 500 g pieczarek duża cebula średniej wielkości marchew 20 g suszonych grzybów (można dać więcej) 100 g wędzonych i suszonych śliwek 2 łyżki powideł śliwkowych po kilka ziaren ziela angielskiego, jałowca i liści laurowych sól, pieprz, majeranek Po tym czasie dodajemy pieczarki z marchewką, pokrojone na mniejsze kawałki śliwki i grzyby, a także około szklankę wody w których grzyby się moczyły. Na patelni podsmażamy najpierw cebulę z marchewką, po chwili dodajemy pieczarki i smażymy, aż z pieczarek odparuje woda. Całość gotujemy jeszcze około 45 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby kapusta się nie przypaliła. Bigos wigilijny czyli postna kiszona kapusta z dodatkiem grzybów, śliwek i pieczarek to pyszne danie, które serwujemy jako jedną z dwunastu potraw. Cebulę kroimy w kostkę, marchew ścieramy na tarce, pieczarki kroimy w plasterki. Taki bigos gotuje się szybko i nie potrzeba kilku dni na jego przygotowanie.