Dacquoise z kremem kajmakowo-cynamonowym i daktylami

Mikołaj
Ciasta
14.12.2020 15:17
Dacquoise z kremem kajmakowo-cynamonowym i daktylami

Składniki na krem kajmakowo-cynamonowy: - 500g serka mascarpone - 600g śmietanki kremówki 30% - 320g masy kajmakowej lub puszka mleczka skondensowanego słodzonego - 20 daktyli - 120g orzechów włoskich - łyżka cukru pudru - 2 łyżeczki cynamonu Możemy użyć gotowej masy kajmakowej, bądź sami ją przygotować. 🙂 Składniki na dacquoise: - 7 białek - szczypta soli - 320g drobnego cukru do wypieków - 30g cukru trzcinowego - sok wyciśnięty z połowy cytryny - 15 daktyli - 40g orzechów włoskich - łyżeczka cynamonu Białka ubijamy ze szczyptą soli. Po dodaniu ostatniej partii cukru miksujemy przez około 7-8 minut, dodajemy powoli sok z cytryny, cynamon i dalej miksujemy przez następne 3-4 minuty. Śmietankę kremówkę ubijamy z łyżką cukru pudru na sztywno, a następnie dodajemy do mascarpone i mieszamy delikatnie szpatułką. Po dodaniu cukru nie ma możliwości, żeby piana się przebiła, więc nie ma się co przejmować. Na sam koniec dodajemy posiekane daktyle oraz orzechy włoskie, całość delikatnie mieszamy szpatułką. Przepis na prawie klasyczny tort dacquoise, bo z dodatkiem świątecznej nuty, a mianowicie aromatycznego cynamonu. Pieczemy przez około 100 minut do momentu aż beza będzie wypieczona i chrupka z zewnątrz. Na sam koniec dodajemy posiekane daktyle i orzechy włoskie, delikatnie mieszamy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://aletorcik.pl/dacquoise-z-kremem-kajmakowo-cynamonowym-i-daktylami/