przepis Składniki ► masło [150 g / 3/4 kostki] ► cukier [100 g – 120 g / 10 – 12 łyżek] ► miód [50 g / 2 łyżki] ► mąka pszenna [150 g] ► ciemne kakao [25 g / 2 czubate łyżki] ► proszek do pieczenia [4 g / 1 łyżeczka] ► jajka rozmiar L [2 sztuki] ► pomarańcza [1 średnia sztuka / skórka i sok] Dodatkowo: ► przyprawa do piernika [1-2 łyżeczki] ► czekolada deserowa [50 g / 1/2 tabliczki] – opcjonalnie Przygotowanie 150 g masła w temperaturze pokojowej (powinno być miękkie) utrzeć mikserem ze 120 g cukru na puszystą masę. W przypadku ciasta piernikowego uważam, że lepiej jest dopiec je w całości, a spora ilość masła i tak zapewnia bardzo delikatne i wilgotne wnętrze, nawet jeśli przetrzymamy je w piekarniku odrobinę dłużej. Jeśli masło nie jest wyjęte z lodówki odpowiednio wcześnie, można podgrzać je w mikrofali przez kilka sekund na najniższej mocy. Ciasto zapewne pęknie na środku, i właśnie na to miejsce należy zwrócić uwagę podczas dopiekania – jeśli wygląda na ścięte, ciasto prawdopodobnie jest gotowe. Takie naprzemienne wmieszanie składników w ciasto sprawia, że w prosty sposób osiągamy bardzo jednolite, idealnie wymieszane, choć nie przesadnie napowietrzone ciasto. Jeśli używamy do przepisu skórki cytrusów, warto sięgnąć po produkty bio (nawet jeśli na co dzień się na nie nie decydujemy). Często na pierwszym miejscu w składzie znajdziemy cukier lub mąkę, co sprawia, że łyżeczka takiej przyprawy ma dużo ,,słabszy aromat niż łyżeczka przyprawy samodzielnie zmielonej. Na 1 kawałek 177 kcal, 16 g węglowodanów, 11 g tłuszczu, 2 g białka wartości poglądowe i uśrednione, obliczone za pomocą ogólnodostępnych kalkulatorów kalorii. Jeśli masz jakieś pytania… Dotyczące tego lub innego przepisu, zostaw je w komentarzu poniżej lub skontaktuj się ze mną na Instagramie lub Facebooku. W oryginalnym przepisie Nigella poleca wyciągać z piekarnika dość niedopieczone ciasto, aby środek nadal pozostał mokry i lekko gliniasty, jak w brownie. Warto pamiętać, aby: zerknąć na skład używanej przez siebie mieszanki dostosować ilość przyprawy, sprawdzając smak ciasta Masło nie jest miękkie. W osobnej misce wymieszać suche składniki: 150 g mąki pszennej, 25 g ciemnego kakao, przyprawę do piernika i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Ucierając masło z cukrem wtłaczamy do masy powietrze, które potem wraz z proszkiem do pieczenia unosi ciasto w piekarniku. Zagotować wodę w czajniku i nalać wrzątku do miski Ułożyć masło (może być w papierku) na talerzyku. Kalorie i makroskładniki Kalorie i makroskładniki na 1 z 12 kawałków, ze składników podanych w przepisie, bez żadnych modyfikacji. W tym momencie ciasto delikatnie może zmienić konsystencję, ale spokojnie, nie wpłynie to na finalny wypiek. W ciągu kilku minut masło będzie idealnie miękkie, bo zadziała na nie ciepło ze ścinek rozgrzanego naczynia. Jeśli próbujemy ucierać zbyt zimne masło, tłuszcz zbija się w grudki, które ciężko potem rozetrzeć w cieście. Nie jest to co prawda tak mocne uniesienie jak w przypadku ubijania białek jaj, ale dobrze utarte masło zapewni równomierną konsystencję. Przepis inspirowany: Ciasto czekoladowo-pomarańczowe z książki ,,Kuchnia Nigelli Lawson Przechowywanie i mrożenie Ogromnym plusem tego ciasta jest długie utrzymywanie świeżości (idealne na Święta!). Idealne na Boże Narodzenie, bo bezstresowe i na tyle uniwersalne, że bez problemu można przełożyć je powidłami czy oblać czekoladową polewą. Dodatek pomarańczy sprawia, że w smaku przypomina mi niemieckie Lebkuchen, do których nie szczędzi się cytrusowej skórki. Po czasie pieczenia podanym w przepisie widzę, że środek ciasta nadal jest mokry. Jeśli wrzucasz zdjęcia gotowego dania na swój instagramowy profil lub w insta stories, koniecznie oznacz mnie @wilkuchnia oraz dodaj #wilkuchnia ! Ja swoje pierwsze domowe przyprawy zaczynałam robić na bazie przepisu z bloga mojewypieki i podobne proporcje towarzyszą mi do dziś :)