½ szklanki drobno posiekanej kapusty (białej, ale jeśli masz pak choy do ją dodaj) 1 cm kawałek imbiru starty 1 starty ząbki czosnku 1 łyżka siekanego szczypiorku 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego (opcjonalnie) 1 łyżeczka oleju sezamowego ½ łyżeczki pieprzu Szczypta cukru Nadzienie mięsne 500 g mielonego kurczaka lub wieprzowiny ½ szklanki drobno posiekanej kapusty (białej, ale jeśli masz pak choy do ją dodaj) 2 cm kawałek imbiru starty 3 starte ząbki czosnku 1 łyżka siekanego szczypiorku 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego (opcjonalnie) 1 łyżeczka oleju sezamowego ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego Ciasto 300 g (490 ml lub 1¾ szklanki o pojemności 250 ml) mąki uniwersalnej – może być też chlebowa, lub żytnia – jak na zdjęciu ½ łyżeczki soli 200 ml wrzątku 1 łyżka oleju do smażenia pierożków Mąka ziemniaczana do podsypania blatu – około 1 szklanki Nadzienie rybne 250 g surowych, obranych krewetek 300 g świeżej morskiej ryby (dorsz, flądra) Sos 4 łyżki sosu sojowego (lub więcej) 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka ostrego sosu Przygotowanie: Krok 1 Przesiej do misy mąkę na pierożki. Podsyp blat mąką ziemniaczaną, delikatnie, nie przesadzaj z ilością, połóż na niej krążek ciasta i rozwałkuj na cienki plaster. Smaż na średnim ogniu 2-3 minuty, lub do momentu aż spodnia część pierożków podsmaży się na brązowo. Ciasto na pierożki gyoza robi się przy użyciu bardzo gorącej wody, prawie wrzątku, co sprawie, że jest zwarte i sprężyste. Pierożki gyoza najpierw smaży się na oleju aż ładnie się zrumienią, potem zalewa wodą, przykrywa i gotuje/paruje aż będą gotowe. Jeszcze jedna sprawa: pierożki gyoza tradycyjnie robi się z mąki uniwersalnej, my ulepiliśmy je z mąki żytniej. Uformuj ciasto w kulę (będzie dość ciepłe, uważaj), zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut. Dzięki niej ciasto nie klei się podczas wałkowania, za to ładnie skleja się w czasie lepienia pierożków gyoza. Zwilż brzegi krążka wodą, nałóż na środek nadzienie, zlep brzegi, najlepiej metodą na zakładkę. Jeśli zdecydujesz się na mąkę żytnią uważaj z wodą. Przepis na nadzienie rybne wzorowane na blogu Rasamalaysia.com Składniki: Krok 4 Wyjmij ciasto z lodówki, rozpakuj z folii, wyrabiaj przez 5 minut. Krok 3 Wyjmij ciasto z lodówki, rozpakuj z foli i zagniataj przez 5 minut. Przepis na pierożki gyoza pochodzi z programu Hairy Bikers. Następnie pokrój na centymetrowe plastry, tak jak na kluski śląskie. Z każdej części utocz wałeczki grube na około 2 cm. Możesz zrobić tez hybrydę i połączyć 250 g wieprzowiny z 250 g krewetek – uwierz, że warto. Wtedy wlej na patelnię około pół szklanki wody, przykryj patelnię i gotuj 2 minuty. Ponownie uformuj kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut. Jeśli uważasz, że polskie pierogi są najlepsze to oczywiście masz rację, choć trzeba dodać, że japońskie pierożki też są niczego sobie. Mąka żytnia nie absorbuje tak wody jak mąką pszenna z dużą zawartością glutenu. Efekt jest taki, że pierożki otoczone są jakby glazurą, robią się połyskliwe i delikatne. Podawaj pierożki gyoza na gorąco. Odłóż na deskę lub podsypany mąką talerz.