Prosty sernik nowojorski (7 składników)

Wilk
Ciasta
02.05.2020 16:35
Prosty sernik nowojorski (7 składników)

Dzięki pieczeniu na parze, sernik nie unosi się i nie opada, nie pęka, nie przypieka się z góry, co oznacza koniec z nerwowym zaglądaniem do piekarnika, to przepis całkowicie bezstresowy. :) Pyszny sernik nowojorski Drukuj przepis Składniki ► herbatniki lub ciasteczka [200 g] ► masło [100 g / 1/2 kostki] ► twaróg [1 kg / wiaderko] ► cukier [100 g / 1/2 szklanki] ► jajka rozmiar L [5 sztuk] ► mleko zagęszczone słodzone [150 g] Do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) wstawić dwie blachy – na środkową półkę płaską blaszkę lub kratkę (na niej będzie stał sernik), a na najniższą półkę głębszą blachę, w której będzie kąpiel wodna. Mam nadzieję, że polubicie się z nim, nawet jeśli wierzycie, że pieczenie serników to nie Wasza bajka :) Dlaczego warto upiec ten super prosty sernik nowojorski? Jego przygotowanie zajmuje 10-15 min, reszta to pieczenie i studzenie, czyli robi się praktycznie sam. reszta to pieczenie i studzenie, czyli robi się praktycznie sam. I choć wiem, że wiele osób uważa, że sernik na takim twarogu to nie jest prawdziwy sernik, zapewniam, że da się znaleźć porządne twarogi o świetnym składzie. Zwykle stawiam na twarogi o wyższej zawartości tłuszczu (ponad 15%), choć piekłam sernik z tego przepisu także na chudszych twarogach z wiaderka i jak najbardziej się udawał. S – poniżej 53 g M – od 53 g do 63 g L – od 63 g do 73 g XL – powyżej 73 g Mleko skondensowane słodzone Jeśli masz jakieś pytania… Dotyczące tego lub innego przepisu, zostaw je w komentarzu poniżej lub skontaktuj się ze mną na Instagramie lub Facebooku. Wystarczy ręcznie wymieszać wszystkie składniki, nie trzeba wyrabiać kruchego ciasta, ubijać białek, mielić twarogu, ani nawet owijać formy folią jak w wielu przepisach na sernik nowojorski. Teoretycznie można wymienić masło na margarynę, ale ze względu na dużą różnicę w smaku nie polecam takiego zabiegu. Jeśli warstwa ciasteczkowa ma być miękka i rozpływać się w ustach podobnie jak sernik, po dociśnięciu w blaszce należy wstawić ją do lodówki, do momentu, aż masa serowa będzie gotowa. Wstawić sernik na środkową półkę, a do najniżej umieszczonej blachy wlać wrzątek z czajnika (na ok. 2-3 cm wysokości). Do mieszania używam metalowej trzepaczki, dzięki temu nie napowietrzam zbytnio masy mikserem, przez co sernik nie urośnie i nie opadnie podczas pieczenia. Bardzo polecam to niesamowicie przydatne i świetnie zrobione porównanie twarogów w wiaderku z bloga moje wypieki, często korzystałam z porad i poleceń w nim zawartych. Jeśli zależy nam na uzyskaniu chrupiącego spodu, tak przygotowaną masę można podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) przez ok. 10-15 min i przestudzić. Na 1 kawałek 333 kcal, 32 g węglowodanów, 16 g tłuszczu, 14 g białka *wartości poglądowe i uśrednione, obliczone za pomocą ogólnodostępnych kalkulatorów kalorii Do tego przepisu nie polecam używać miksera – zbyt długie i intensywnie ubijanie sprawia, że masa mocno się napowietrza i rośnie podczas pieczenia, a podczas stygnięcia może opaść i pęknąć. Kalorie i makroskładniki Kalorie i makroskładniki na 1 z 12 kawałków, ze składników podanych w przepisie, bez żadnych modyfikacji i dodatków. Aby upiec sernik nowojorski, potrzebujemy tylko kilku przyrządów: malakser lub woreczek strunowy do pokruszenia herbatników, rondelek do rozpuszczenia masła (lub miseczka, jeśli rozpuszczamy w mikrofali) Jednak szukając informacji na ten temat trafiłam na informację, że po szczelnym, dokładnym zabezpieczeniu i zawinięciu, można zamrozić i wykorzystać do 30 dni. Dodatkowo: ► sól [szczypta / 1/3 łyżeczki] ► sok z cytryny [2 łyżki] – opcjonalnie ► ekstrakt waniliowy [1 łyżeczka] lub cukier waniliowy [1 łyżka] Często można je znaleźć w lodówkach lub na półkach ze składnikami do wypieków. W dużej misce wymieszać 1 kg twarogu ze 100 g cukru i ekstraktem lub cukrem waniliowym, do połączenia. Ja używam płynnego mleka w puszce lub tubce, 150 g z przepisu to akurat jedna tubka. Przez długi czas piekłam ten sernik na samym cukrze (dawałam wtedy 200 g czyli 1 szklankę). Wiem, że to produkt, który być może nie jest standardowym wyposażeniem każdej kuchni ani spiżarki, ale warto go dodać, obiecuję, że efekt Was zaskoczy :) Trzeba mieć na uwadze, że % tłuszczu w twarogu warunkuje jego wilgotność. Na koniec dodać 150 g mleka skondensowanego, czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej, 2 łyżki soku z cytryny i małą szczyptę soli. Oznaczenie o rozmiarze jajek zawsze powinno znajdować się na wytłoczce w widocznym miejscu. Jeśli wrzucasz zdjęcia gotowego dania na swój instagramowy profil lub w insta stories, koniecznie oznacz mnie @wilkuchnia oraz dodaj #wilkuchnia ! Jak już wspominałam, w przypadku mniej tłustych twarogów, dla pewności można odrobinę zwiększyć ilość skrobii w przepisie. Pyszny sernik nowojorski Przez lata nie umiałam piec porządnych serników, zawsze coś było nie tak. Serniki kremowe pieczemy zwykle w niższej temperaturze przez dłuższy czas lub w obecności pary wodnej. Marzył mi się sernik idealny, bez pęknięć, równy jak stół, piękny w przekroju i przede wszystkim PROSTY. Jeśli zdarzy się, że boki sernika zaczną się unosić, należy obniżyć temperaturę i być może skrócić czas pieczenia. Szczerze powiem, że nie próbowałam nigdy mrozić tego rodzaju sernika, zwykle nic nie zostaje do zamrożenia ? W sezonie jesienno-zimowym można podmienić je na ciasteczka korzenne. Należy jednak pamiętać, że cukier trzcinowy jest ciemniejszy, co może mieć wpływ na finalny kolor sernika. Całkowicie wystudzić przed krojeniem, dać mu minimum 4-5 godzin na odstanie i stężenie, a najlepiej zostawić go na noc i podawać kolejnego dnia. Zauważyłam też, że sama nazwa ,,mleko skondensowane, słodzone budzi wiele wątpliwości, bo przecież są te w kartonikach, do kawy, a nawet kajmak czy krówka. , duża miska i metalowa trzepaczka do mieszania masy, blacha o średnicy 25 cm i papier do pieczenia, aby wyłożyć dno Jak upiec idealny sernik nowojorski – wskazówki i porady Próbowałam też piec ten sernik bez skrobii i niestety po kilku godzinach w temperaturze pokojowej delikatnie podchodził wodą.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wilkuchnia.pl/2020/05/prosty-sernik-nowojorski-7-skladnikow.html